Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Nekritičko objavljivanje delova knjige Zvezdana Jovanovića može da ugrozi bezbednost novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

25. 11. 2022.

Autor: UNS Izvor: UNS

UNS: Nekritičko objavljivanje delova knjige Zvezdana Jovanovića može da ugrozi bezbednost novinara

Udruženje novinara Srbije (UNS) upozorava da je objavljivanje delova knjige Zvezdana Jovanovića osuđenog za ubistvo premijera Zorana Đinđića u Informeru, u kojima se paušalno vređaju i napadaju mediji Insajder i produkcija B92 i njihovi sadašnji i nekadašnji urednici Brankica Stanković i Veran Matić neprihvatljivo i može ugroziti njihovu bezbednost.

Informer je u tekstu „Kriminalci i DOS radili zajedno! Zvezdan Jovanović objavio knjigu!“ objavio delove knjige „Vučje staze“, autora koji je osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Srbije.

U tekstu se navodi i citat: “Plasirajući godinama razne ogavne serijale, tipa „Insajder“, „Dosije“, „Jedinica“ i slično iz Soroš-Matić produkcije, pokušavaju da operu spregu DOS-ovih „korisnih idiota“ sa vođama “surčinsko-zemunskog“ kriminalnog klana. Međutim, sve te njihove laži sam razotkrio i potkrepio dokazima koji su godinama držani po fiokama i arhivima državnih institucija.” 

UNS upozorava na sve učestaliju pojavu da se u pojedinim medijima citiraju tvrdnje i izjave osuđenih za teška krivična dela bez neophodne novinarske pažnje.

Neprofesionalno je medijski sadržaj zasnovan na tvrdnji da svako ima svoju istinu, a "optuženi i osuđeni pravo da se brane lažima" nekritički objavljivati.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi