Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Nedopustiva diskriminacija novinara „Insajdera“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

18. 10. 2012.

UNS: Nedopustiva diskriminacija novinara „Insajdera“

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog sprečavanja ekipe emisije "Insajder" televizije B92 da prisustvuje današnjoj zajedničkoj sednici četiri opštine sa severa Kosova u Leposaviću.

Pre početka sednice grupa od desetak momaka koji su se predstavili kao obezbeđenje Doma kulture zaustavila je novinare „Insajdera“ na ulazu u salu uz obrazloženje da imaju naređenje da ih ne puste. UNS-u su novinari „Insajdera“ rekli da im je objašnjeno da su predstavnici opština tražili „zabranu ulaza novinara sa B92 kako ne bi došlo do incidenata“. Današnja sednica je inače bila otvorena za javnost.

Predstavnici ostalih medija nisu imali problema da uđu na sednicu, na kojoj su učestvovali odbornici opština Zvečan, Kosovska Mitrovica, Leposavić i Zubin Potok.

UNS smatra da je ovim činom grubo prekršen Zakon o javnom informisanju posebno član 10 koji obavezuje “državne organe i organizacije, organe teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, javne službe i javna preduzeća, kao i poslanike i odbornike da informacije o svome radu učine dostupnim za javnost i to pod jednakim uslovima za sve novinare i sva javna glasila”.

UNS traži od predstavnika vlasti na severu Kosova da poštuju Zakon o javnom informisanju po kom niko ne sme, ni na posredan način, da ograničava slobodu javnog informisanja, naročito zloupotrebom državnih ovlašćenja, i traži da kolegama iz B92 bude omogućen pristup na sednicama koje opštine organizuju.

 

Komentari (1)

ostavi komentar
ned

21.10.

2012.

Пилип Бакљина II [neregistrovani] u 01:48

Ал' смо "дискриминирани" !?

Поштују ли "новинари" Б92 Закон о јавном информисању!?
Нешто нисам приметио!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi