Naslovna  |  Saopštenja  |  Tri godine od napada na dopisnika Novosti Vladimira Mitrića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

10. 09. 2008.

Tri godine od napada na dopisnika Novosti Vladimira Mitrića

Udruženje novinara Srbije (UNS) podseća da se 12. septembra 2008. navršavaju tri godine otkako je u Loznici brutalno pretučen Vladimir Mitrić, dopisnik "Večernjih novisti" iz ovog mesta.

U napadu je 2005. godine Mitriću polomljena ruka kada je pokušao da od udaraca predmetom umotanim u zelenu tkaninu, nalik na "bejzbol" palicu, zaštiti glavu.

U tom napadu Mitrić je dobio dvadesetak snažnih udaraca po svim delovima tela, a slučaj je pred sudom, umesto pokušaja ubistva, okvalifikovan kao nanošenje teške telesne povrede.

U martu 2008. je, posle dve i po godine, optuženi za napad osuđen na šest meseci zatvora. Na presudu žalbe su uložili i optuženi i opštinski tužilac iz Sremske Mitrovice, Duško Kardaš. Inače, u ovom slučaju, republički javni tužilac izuzeo je opštinskog tužioca iz Loznice Nikolu Obradovića, koji je, prilikom dogovora o prepoznavanju napadača, napad na Mitrića prokomentarisao rečima: “što nije poginuo”!

UNS podseća da je kolega Mitrić argumentovano i istraživački izveštavao o kriminalu u zapadnoj Srbiji i da je posle napada dobio 24-časovno policijsko obezbeđenje. UNS upozorava da je nedavno na sajtu Novosti, kao komentar na Mitrićev tekst'', anonimni posetilac ostavio poruku da je život ovog novinara najjeftiniji.

Pored ove poslednje pretnje Mitrić je nakon napada dobijao i druga direktna i indirektna upozorenja, kao i poruku da “skrati jezik“.

UNS je zabrinut zbog informacija koje su počele da pristižu kolegi Mitriću, da bi policijsko obezbeđenje moglo biti uklonjeno, jer bi se time, bez izuzetka, pretnje i mogućnost njihovog ostvarenja povećale.

UNS od Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije traži da na najbolji mogući način zaštiti kolegu Mitrića i da ispita sve informacije, koje govore da mu je život ponovo ugrožen.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi