Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Osećaj da nisu bezbedni ugrožava rad novinara Žig infa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

03. 09. 2021.

Izvor: UNS

UNS: Osećaj da nisu bezbedni ugrožava rad novinara Žig infa

Udruženje novinara Srbije (UNS) je zabrinuto zbog okolnosti u kojima rade novinari Žig infa, koji izveštavaju o radu lokalnih organa vlasti i dešavanjima u beogradskoj opštini Grocka, pogotovo jer otvoreno strahuju za svoju bezbednost nakon nedavnih objava o broju i angažovanim savetnicima od strane lokalne vlasti.

Iz razgovora sa urednikom Željkom Matorčevićem i saradnikom Milanom Jovanovićem iz Žig infa UNS je saznao da obojica strahuju za svoju bezbednost, pogotovo jer se 9. oktobra navršava tri godine od prebijanja Matorčevića za koje niko nije odgovarao, kao i da odgovorni za paljenje Jovanovićeve kuće nisu pravosnažno osuđeni.

Matorčević i Jovanović smatraju da se stvara atmosfera u kojoj bi neko mogao da ih napadne jer ih lokalna vlast označava kao redakciju koja se služi „lažima“, kojoj „sve dobre stvari koje uradi opština Grocka smetaju“, kao i da pokušavaju da „ukaljaju ugled predsednika i same opštine“.

„Kada dolazi ovakvo targetiranje šta znači nekome da me opet prebije. Ko garantuje da neko neće opet da učini isto. Bojim se.“, rekao je Matorčević UNS-u.

UNS poziva nosioce vlasti u Grockoj da se služe samoregulatornim i zakonskim mehanizmima, da upute demanti, obrate se Savetu za štampu i u krajnjoj liniji sudu ukoliko smatraju da su neistine o njihovom radu objavljene u medijima.

UNS upozorava da vlast u ovoj beogradskoj opštini ne može a da ne bude svesna teških posledica koje su zbog svog rada pretrpeli novinari Žig infa i da ni na koji način ne treba da uvredljivim kvalifikacijama podstiču mogućnost da bilo ko ugrozi bezbednost novinara ove lokalne redakcije. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi