Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS traži da se suđenje za ubistvo Ćuruvije okonča ove godine
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

11. 04. 2021.

Izvor: UNS

UNS traži da se suđenje za ubistvo Ćuruvije okonča ove godine

Udruženje novinara Srbije (UNS) podseća da je na današnji dan, 11. aprila pre 22 godine ubijen Slavko Ćuruvija, vlasnik „Dnevnog telegrafa“ i „Evropljanina“, a da još čekamo pravdu za hrabrog novinara i izdavača.

Bilo je potrebno 15 godina da se protiv Slavkovih ubica iz državnog aparata podigne optužnica. Četiri godine je trajalo suđenje na kom su bivši čelnici i pripadnici Resora državne bezbednosti (Radomir Marković, Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak) osuđeni na ukupno 100 godina zatvora, da bi Apelacioni sud prošle godine ceo proces vratio na početak, i to na zahtev državnog tužioca.

Ovo nije odlaganje pravde, ovo je izostanak pravde.

UNS je ogorčen odugovlačenjem postupka, ali i činjenicom da su optuženi za državni zločin i dalje na slobodi, makar i u kućnom pritvoru. UNS zahteva da država učini sve da se suđenje ubicama Slavka Ćuruvije okonča još ove godine. Nema drugog načina da Srbija dokaže da naša zemlja više nije simbol nekažnjivosti za zločine nad novinarima.

U svetlu ove godišnjice, UNS traži rasvetljavanje i ostalih ubistava kolega. Očekujemo da budu optužene ubice dopisnika „Večernjih novosti“ iz Jagodine Milana Pantića, da se rasvetli smrt Dade Vujasinović, pokrene postupak za 17 ubijenih i nestalih kolega na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2005, kao i za ratne zločine počinjene nad 16 medijskih radnika RTS-a i troje kineskih novinara stradalih u napadima NATO-a 1999. godine.

UNS podseća da je do ključnog napretka u istrazi ubistva Slavka Ćuruvije došlo zahvaljujući upornosti novinara i porodice Slavka Ćuruvije, a pre svega formiranjem Komisije za istraživanje ubistva novinara.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi