Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Političari da omoguće novinarima da rade svoj posao
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

06. 03. 2012.

UNS: Političari da omoguće novinarima da rade svoj posao

Udruženje novinara Srbije protestuje zbog sprečavanja dopisnika Radio televizije Vojvodine Nenada Jovićevića da izveštava o radu Skupštine opštine Bečej.

Jovićeviću je danas zabranjen ulazak u zgradu Skupštine opštine Bečej na konferenciju za novinare na kojoj su opštinski poslanici razmatrali bezbednosnu situaciju u Bačkom Petrovom Selu i Bačkom Gradištu, zbog sve učestalijih krađa na imanjima meštana.

Obezbeđenje na ulazu u salu obavestilo je dopisnika RTV-a da mu je predsednik opštine Bečej Peter Knezi zabranio ulazak u zgradu i prisustvo konferenciji za novinare. To isto je Jovićeviću potvrdio i zamenik predsednika opštine Budislav Medurić, koji je rekao da će se na narednoj sednici opštinskog veća raspravljati o razlozima zbog kojih mu je ulaz zabranjen.

Prema Jovićevićevim rečima Peter Knezi ga je pre otprilike mesec dana obavestio da lokalna samouprava više neće sa njim da komunicira jer nisu zadovoljni načinom na koji je izveštavao iz Bečeja za vreme vanredne situacije. Od tada mu ne šalju pozive za konferencije i obaveštenja o događajima koje opština Bečej organizuje.

UNS podseća predstavnike lokalne samouprave da je ovim činom grubo prekršen Zakon o javnom informisanju posebno član 10 koji obavezuje “državne organe i organizacije, organe teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, javne službe i javna preduzeća, kao i poslanike i odbornike da informacije o svome radu učine dostupnim za javnost i to pod jednakim uslovima za sve novinare i sva javna glasila”.

UNS upozorava predsednika opštine Bečej Petera Knezija da po Zakonu o javnom informisanju niko ne sme, ni na posredan način, da ograničava slobodu javnog informisanja, naročito zloupotrebom državnih ili privatnih ovlašćenja, i traži da kolegi Jovićeviću omogući pristup na svim događajima koje opština organizuje.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi