Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS još jednom poziva učesnike demonstracija da prestanu s napadima na novinare
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

10. 07. 2020.

Izvor: UNS

UNS još jednom poziva učesnike demonstracija da prestanu s napadima na novinare

Udruženje novinara Srbije (UNS) ponovo poziva učesnike demonstracija da prestanu sa napadima na novinare i medijske radnike koji izveštavaju u interesu javnosti i poziva tužilaštvo da istraži svaki slučaj nasilja nad našim kolegama, kako bi na nedvosmislen način bila poslata poruka da je nasilje nad novinarima kažnjivo i nedopustivo.

Na sinoćnjim protestima u Beogradu novinar portal nova.rs Vojislav Milovančević zadobio je povrede glave kada ga je udario jedan iz grupe momaka koja mu je sa kapuljačama i maskama prišla. Procenjuje da su mladići imali oko 20 godina.

„Upozorio sam ga pre udarca da sam novinar. Kako mi se vraćaju detalji čuo sam iz te grupe ‘nemoj ga’“, kaže Milovančević za UNS. Nakon što je prebačen u Urgentni centar, on je dao izjavu policiji.

Fotoreporter Uroš Arsić sinoć je takođe povređen. „Nalazio sam se u ekipi snimatelja i novinara. Potrčali smo jer smo videli da je nastao metež u kom su demonstranti koji su želeli mirne demonstracije oterali one koji su želeli nasilne. Kamenica je doletela iz mase. Konstatovan mi je prelom nosa", rekao je UNS-u Arsić.

Novinarki Insajdera Ireni Stević su dva čoveka pritrčala s leđa i otela joj telefon dok je fotografisala kordon policije kod zgrade Predsedništva. Stevićeva za UNS kaže da je imala novinarsku legitimaciju i oznaku pres spreda i na leđima.

„Tražili su da obrišem fotografiju. Rekla sam im da sam novinarka. Kada sam ih pitala da se predstave jedan je rekao da je iz službe, a drugi pripadnik BIA, iako to nisu mogli da dokažu“, kaže Irena Stević i dodaje da je, kada joj je vraćen telefon, uključila kameru, posle čega su se oni okrenuli i otišli.

UNS poziva i građane i policiju da snažno stanu uz novinare i medijske radnike, kao i da im omoguće da nesmetano rade, a novinare da istaknu svoje profesionalne legitimacije kako bi jasno pokazali da su na novinarskom zadatku.

UNS je zabrinut i zbog hakerskih napada tokom jučerašnjeg dana na portale televizije N1 i lista „Informer“ i traži da Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal utvrdi ko stoji iza njih.

Nikola Stojić, urednik sajta N1 rekao je UNS-u da je njihov portal juče u dva navrata bio napadan. Prvi napad, navodi, bio je DDoS i tada sajtu nije moglo da se pristupi sat vremena. Drugi prekid je trajao 15 minuta, a sajt se otežano otvarao tokom dana.

Portal „Informer“ je objavio da je njihov sajt juče bio na udaru skoro sat vremena. „Na sajt informer.rs je poslato više od 40 miliona upita sa IP adresa koje su ‘maskirane’ kao adrese iz Brazila i Singapura“, navodi taj portal.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi