Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Izveštaji sa suđenja  |  Jovanović: Advokatski tim Simonovića želi da diskredituje postupak
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izveštaji sa suđenja

20. 09. 2019.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Jovanović: Advokatski tim Simonovića želi da diskredituje postupak

Novinar portala „Žig info“ Milan Jovanović, posle današnjeg glavnog pretresa u Drugom osnovnom sudu u Beogradu protiv okrivljenih za paljenje njegove kuće, rekao je da advokatski tim bivšeg predsednika Opštine Grocka Dragoljuba Simonovića, koji je optužen da je naložio paljenje, nema šta da kaže za odbranu, kao i da žele da postupak diskredituju i odvuku pažnju suda u drugom smeru.

„Bave se portalom ‘Žig info’, šta radimo i pišemo, umesto Simonovićem. Bitno je šta radi 'Žig info', Željko Matorčević i Milan Jovanović, kao i da li su oni stvarno novinari. Njih ne pitam da li su stvarno advokati. Imaju prava na sve“, kaže Jovanović.

Advokatica Jovanovića i njegove supruge Jele Deljanin Ana Matić Alimpijević rekla je da je dobro što se postupak pokrenuo sa mrtve tačke.

„Odbrana, osim što pokušava da diskredituje oštećene, pokušava da diskredituje i zamenika javnog tužioca, da se protivpravno ponašao, da je izvodio okrivljene iz pritvora. Pokušali su da sugerišu i da su Milan i Jela na ovom postupku zaradili. To je zaista sramota“, kaže Matić Alimpijević.

Simonović „apsolutno“ odbacuje da je kriv, ostali optuženi delimično

Dragoljub Simonović, koji je optužen da je podstrekivao paljenje kuće Milana Jovanovića, izjasnio se da se „apsolutno ne, u celosti“ ne oseća krivim po tačkama optužnice, kao i da ne pristaje na naknadu štete Jovanoviću.

Vladimir Mihailović, koga je prema optužnici Simonović podstrekivao da zapali automobil Jovanovića u restoranu „Mirovica“, izjasnio se da „jeste počinio krivično delo“, ali ne u toj meri, kao što piše u optužnici.

Igor Novaković, koga je Mihailović, kako je navedeno u optužnici, podstrekivao tako što mu je rekao da za njega ima posao, a koji je zatim angažovao Aleksandra Marinkovića rekavši mu adresu Milana Jovanovića na kojoj se nalazi automobil koji treba da bude zapaljen, rekao je da je u „određenom delu“ kriv.

Okrivljeni da je direktni izvršilac, jer je razbio prozor na garaži kuće Milana Jovanovića, a zatim ubacio motolovljev koktel Aleksandar Marinković priznao je krivicu „delimično“.

Zamenik javnog tužioca Predrag Milovanović predložio je, između ostalog, da sud sasluša okrivljene zbog iskaza koji se ne slažu, oštećene, svedoke, uzme u obzir medicinske i izveštaje veštaka, kao i komunikaciju telefonima okrivljenih.

Odbrana: Ispitati da li je Jovanović novinar, a „Žig info“ medij

Jedan od branilaca Dragoljuba Simonovića Viktor Gostiljac rekao je da je u javnosti stvorena predstava da je Simonović „polukriminalac“ i političar koji je zapalio kuću novinara, a da je istina drugačija.

Gostiljac je rekao da je istraga vođena tako što je uhapšeno preko 100 osoba, koji su sa namerom pitani da li znaju da je Simonović počinio ovo krivično delo. Policija je zatim, kako je rekao, među svojim kolegama, pronašla osumnjičenog.

Rekao je da je potrebno da se utvrdi i da li postoji dokaz da je Milan Jovanović novinar, jer portal „Žig info“ nije registrovan kao mediji i zatražio od suda da od Agencije za privredne registre zatraži dokaz za to.

„Reč je o ucenjivačkom novinarstvu, neistinitim tekstovima sa dozom senzacionalizma“, rekao je Gostiljac o portalu „Žig info“, a zatim pokazao list „Blic“ za koji je Jovanović rekao da Grocka „treba da se očisti“ od porodice Simonović.

„Vodi se medijski linč, bez ikakvih moralnih vrednosti“, rekao je Gostiljac.

Drugi branilac Simonovića Ivica Vuković rekao je da Simonović nije imao motiv da zapali kuću Milana Jovanović i da od kada se događaj desio jedino on ima štetu.

Vuković je rekao da Jovanović ima „patološku mržnju prema Simonoviću“, jer je jutro nakon što je njegova kuća zapaljena optužio Simonovića za paljenje.

„’Žig info’ je raketaška organizacija. Posluju po principu - pisaćemo izmišljotine. To je njihov nivo istraživačkog novinarstva“, rekao je Vuković i dodao i da je od Simonovića tražen novac kako na ovom portalu ne bi bilo pisano o njemu.

Istakao je i da je pevačica Bojana Šijački Cvetković, koja je priznala da je dovezla Marinkovića do kuće Jovanovića, bliska prijateljica sa „ljudima iz ‘Žig infa’“, jer je Zoran Lalić (prim. nov. novinar portala) politički protivnik Simonovića.

Vuković je rekao i da u restoranu „Mirovica“ Simonović nije mogao da podstrekuje Mihailovića da zapali automobil Jovanoviću, jer je tada bio porodični ručak i nisu o tome mogli da razgovaraju.

Rekao je i da treba da se ispita da li je od novca koji je prikupljen preko portala donacije.rs Jovanović plaćao veštake i dodao da od novčane pomoći koju je dobio može da izgradi dve, tri kuće, kao i da je imao veću korist, nego štetu.

Zora Dobričanin Nikodinović, advokatica Vladimira Mihajlovića, rekla je da joj je „grozno što su pojedini mediji navikli da iskrivljuju stvarnost“.

Branilac Igora Novakovića Goran Pejić rekao je da se „ovaj predmet vodi kroz medije i da je od samog početka obilovao nepravilnostima“, kao i da su njegovog klijenta na nezakonit način izveli iz pritvora i saslušali.

Matić Alimpijević: Namera je bila da se Jovanović i Deljanin liše života

Advokatica Milana Jovanovića i Jele Deljanin Ana Matić Alimpijević rekla je da je namera okrivljenih bila da liše života Milana Jovanovića i njegovu suprugu Jelu Deljanin, kao i da treba i zbog toga da se terete.

Dodala je da se do sada okrivljeni nisu izvinili Jovanoviću i Deljanin. 

„Ostali su bez svega, porodičnih fotografija i uspomena. Bili su primorani da žive kao podstanari. Taj događaj imao je dalekosežene posledice za njih i njihovo zdravlje. Žive sa policijskom zaštitom“, rekla je ona.

Tražila je naknadu za Jovanovića i Deljanin za imovinsku štetu u iznosu od deset miliona, a za pretrpljeni strah, bol i duševni mir po osam miliona dinara.

Matić Alimpijević je sudu predložila i da se sasluša urednik „Žig infa“ Željko Matorčević, koji je oktobra 2018. godine napadnut.

Istakla je da optuženi Simonović ne ostavlja Jovanovića i „Žig info“ na miru jer ih, i nakon što je kuća zapaljena, tuži zbog tekstova koji su objavljeni na ovom portalu. Zatražila je od suda da im se odredi zabrana prilaska Jovanoviću i njegovoj supruzi.

Nastavak glavnog pretresa biće održan 1. novembra u istom sudu.

* Preuzimanje delova ili celokupnog teksta je dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi