Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Izveštaji sa suđenja  |  Radonjić i Romić: Manipulisano dokazima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izveštaji sa suđenja

22. 09. 2018.

Autor: S. Dimitrijević Izvor: UNS

Radonjić i Romić: Manipulisano dokazima

Milan Radonjić i Ratko Romić, optuženi za ubistvo novinara i vlasnika "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina" Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine osporili su na jučerašnjem suđenju deo dokaza - snimke sa baznih stanica mobilne telefonije u vreme i pre ubistva Ćuruvije. Ove snimke Specijalni sud je dva puta, na zahtev odbrane, odbijao da uvrsti u dokaze, ali su odlukom Apelacionog suda ipak prihvaćeni.

Milan Radonjić, nekadašnji šef beogradskog centra RDB-a, osporio je deo dokaza rekavši da se sa optuženim Miroslavom Kurakom nikada nije čuo, već da su se samo sretali u prolazu.

"U životu se nisam čuo sa Miroslavom Kurakom nijednim sredstvom komunikacije", rekao je Radonjić, dodajući da bi mogle "knjige da se napišu o mogućnostima manipulacije elektronskim podacima". 

On je potvrdio da se svakodnevno čuo sa Ratkom Romićem i i da su razgovarali o poslu, a da je Radeta Markovića obavestio o ubistvu Ćuruvije.

"Oko 17 sati mi je javljeno da je ubijen Slavko Ćuruvija i ja sam tada prvi put izgovorio njegovo ime. Bio sam kući i pozvao sam Radeta (Markovića) i pitao da mi se javi na fiksni telefon. Kada se javio, otišao sam u štab", izjavio je Radonjić.

Ratko Romić, koji je radio u Drugoj upravi RDB-a, takođe je osporio deo dokaza izjavivši da sa svedokom Markom Žarkovićem (u vreme ubistva rezervista DB-a) nikada nije kontaktirao, već se njihov odnos svodio na pozdrave u prolazu - "zdravo-zdravo". Rekao je i da se sa optuženima Radonjićem i Kurakom čuo svaki dan.

Romić je takođe izjavio da je izveštaj o komunikaciji izmanipulisan. 

Na pitanje da li se tih dana nalazio u blizini Hilandarske ulice, gde je ubijen Slavko Ćuruvija, Romić je rekao da je, na putu od kuće, u Borči, do sedišta Druge uprave RDB-a u Marinkovoj bari, prolazio Takovskom ulicom, koja je u blizini.

Suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije biće nastavljeno u utorak 25. septembra u 9.30 nastavkom izvođenja dokaza. 

Za ubistvo Slavka Ćuruvije optuženi su Radomir Marković, bivši načelnik RDB-a, Milan Radonjić, nekadašnji šef beogradskog centra RDB-a, Ratko Romić, zaposlen u Drugoj upravi RDB-a i Miroslav Kurak, rezervista službe kome se sudi u odsustvu.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi