Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Izveštaji sa suđenja  |  Odloženo suđenje „Sandžak mediji“ po tužbi brata ministra Rasima Ljajića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izveštaji sa suđenja

14. 07. 2018.

Autor: Moma Ilić Izvor: UNS

Odloženo suđenje „Sandžak mediji“ po tužbi brata ministra Rasima Ljajića

U Višem sudu u Beogradu odloženo je prvo ročište po tužbi Mirsada Ljajića za povredu časti i ugleda protiv osnivača firme „Sandžak media“ d.o.o. Salahudina Fetića, pošto je advokat tuženog Sabahudin Hajdarević zatražio da se tužba sa srpskog prevede na bosanski jezik.

Mirsad Ljajić, brat ministra u Vladi Srbije Rasima Ljajića, zatražio je sudsku zaštitu zbog teksta objavljenog 10. maja 2017. godine na portalu „Sandžak pres“. U tekstu stoji da je „u kordiniranoj akciji Višeg javnog tužilaštva u Novom Pazaru  i policije, zbog sumnje da je mjesecima u Novom Pazaru organizovano nelegalno klađenje i kockanje, uhapšen i brat Rasima Ljajića, Mirsad  Ljajić, te da se Rasimov brat tereti za pronevjeru 300.000 evra, a policija je tom prilikom zatvorila kladionicu koja je bila u njegovom vlasništvu...“.

Navodeći  da mu je objavljivanjem  „neproverenih“  i  „neistinitih informacija“  povređen, odnosno narušen ugled i čast Ljajić je  na ime naknade štete zatražio da mu tuženi isplati 50.000 dinara. Istu sumu Ljajić zahteva kao nadoknadu i za pretrpljene duševne patnje.

Inače, Mirsad Ljajić je prvobitno, osim  „Sandžak medije“ tužio i portal  „Sandžak pres“ i  glavnog urednika Rifata Halilagića, ali sud je stao na stanovište da je tužba u ovom delu povučena pošto tužilac nije postupio nalogu delioca pravde. Naime, sudija Ivan Ilić je zatražio  da privatni tužilac pravilno označi naziv „Sandžak media“ i  „Sandžak pres“, zatim lične podatke Halilagića i izveštaj MUP-a o njegovom prebivalištu, kao i tačne adrese na koje tužba  i  sudski  pozivi mogu biti uručeni. Ljajić i njegov advokat nisu udovoljili ovom zahtevu, pa je sudija Ilić doneo rešenje da je tužba protiv „Sandžak presa“ i Halilagića povučena.

U odgovoru na tužbu Salahudina Fetića navodi se da on „nije izdavač elektronskih novina Sandžak pres, niti odgovara za njihove radnje“, kao i da mu je tužba dostavljena na srpskom, iako on koristi bosanski jezik.

Sledeće ročište u Višem sudu u Beogradu zakazano je za 26. septembar 2018. godine.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi