Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Izveštaji sa suđenja  |  Funkcioneri DSS-a iz Sremske Mitrovice tužili urednika „Sremskomitrovačkog portala“ za uvrede
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izveštaji sa suđenja

26. 09. 2016.

Autor: M. Ilić, K. Kovač Izvor: UNS

Funkcioneri DSS-a iz Sremske Mitrovice tužili urednika „Sremskomitrovačkog portala“ za uvrede

Predsednik Gradskog odbora DSS-a u Sremskoj Mitrovici Mikica Ilić i bivši pomoćnik gradonačelnika u tom mestu Vasilije Radosavljević tužili su pred Osnovnim sudom u Sremskoj Mitrovici glavnog i odgovornog urednika “Sremskomitrovačkog portala” Milana Milivojevića za uvredu. Mikica Ilić u tužbi je naveo da je Milivojević od 1. februara do 4. aprila ove godine, tekstom “SKANDAL: DSS sa predizbornog skupa udaljio kandidata iz Mitrovice”, kao i komentarima na tekst, “u nameri da ga omalovaži kao ličnost i označi ga kao izvršioca nezakonitih radnji i krivičnih dela izneo uvrede i neistine koje narušavaju dostojanstvo ličnosti tužioca i škode njegovoj časti i ugledu”.

Zbog toga od suda traži da Milivojevića kazni sa 450.000 dinara.

Kako je Milivojević rekao za Udruženje novinara Srbije (UNS) „Ilić ga tuži za nešto što uopšte ne postoji u njegovim tekstovima“.

„Tuži me za nešto što ne postoji na sajtu, što ja nisam pisao. Neke komentare pripisuje meni, kao da sam ih ja pisao, što nije tačno. Ono što on prilaže sudu su menjani tekstovi sa mog portala, falsifikati. Ovo je očigledan pritisak na portal koji piše kritički i koji se i u vreme kada je DSS bio na vlasti u Sremskoj Mitrovici nije libio da kritikuje vlast“, ističe Milivojević.

Ipak, Ilić za UNS to demantuje i ističe da ima neoborive dokaze da je „Milivojević u tekstovima vređao njega, njegovu majku i oca, i da je kada je dobio tužbu, sporne delove tekstova brisao“.

„Pisao je svašta o mojoj porodici, vređao ih, a o meni da sam švercer i kriminalac. Svako se danas može nazivati novinarom. Nakon što sam ga tužio prepravljao je tekstove na sajtu, nesvestan da se veštačenjem to može dokazati. Takođe, pisao je lažne komentare na sajtu, vređao ljude potpisujući se mojim imenom. Sve mi je to stvaralo neprijatnosti i probleme. Morao sam da se izvinjavam ljudima za nešto što nisam pisao. To se na sudu lako dokazuje, internet sve pamti. Imaće priliku na sudu da dokaže da nije to pisao, ali napominjem, sve je to lako dokazivo i proverljivo, samo što on nije dovoljno informatički pismen“, ističe Ilić.

Prvi glavni pretres u ovom slučaju odložen je zbog Ilićevoj nedolaska, dok je na drugom, koji je održan 9. septembra, Milivojević zatražio od suda da se pre iznošenja odbrane upozna sa prilozima koje je Ilić podneo uz tužbu, pa je suđenje osloženo za 27. oktobar.

Za isto krivično delo i u sličnom tonu,  tužbu protiv Milivojevića je sročio i bivši pomoćnik gradonačelnika Sremske Mitrovice Vasilije Radosavljević.

On smatra da je objavljivanjem tekstova od 26. i 17. jula prošle godine “ZAMETANjE TRAGOVA: Zašto Vasilije Radosavljević prodaje kuću” i “AFERA: Visoki funkcioner tajno u bescenje, kupio stan u vlasništvu grada” glavni urednik “Sremskomitrovačkog portala izneo “uvrede i neistine” i takođe traži od suda da Milivojevića kazni sa 450.000 dinara.

Krajem prošle godine Radosavljević je dopunio tužbu, navodeći da mu je je Milivojević sa još tri teksta naneo uvrede.

Milosavljević za UNS kaže da i navodi u ovoj tužbi nisu verodostojni.

„Radosavljević je takođe u tekstove unosio sam svoje formulacije, ništa od navedenog se ne nalazi na portalu“, ističe Milosavljević.

Vasilije Radosavljević danas nije bio dostupan za pozive UNS-a.

Na pretresu održanom 9. septembra došlo je do incidenta dok je sudija Marija Jelovac diktirala zapisnik.

Kako stoji u zapisniku: “…u jednom momentu privatni tužilac (je) skočio i krenuo prema okrivljenom govoreći mu 'Nemoj ime da mi pominješ i da me vređaš', nakon čega je privatni tužilac bio opomenut od strane sudije da ne može tako da se ponaša i da ukoliko se nastavi takvo ponašanje da će biti pozvano obezbeđenje da bude prisutno u sudnici….”.

Posle ovog ekscesa, glavni urednik “Sremskomitrovačkog portala” je izjavio da na ovom suđenju ne može više da iznosi svoju odbranu, pa je sudija Jelovac glavni pretres odložila za 27. oktobar.

Mikica Ilić je krajem aprila ove godine protiv Milivojevića podneo tužbu i Višem sudu u Beogradu u kojoj traži da mu glavni i odgovorni urednik portal na ime naknade nematerijlane štete isplati 300.000 dinara. Sudija beogradskog Višeg suda Maja Ilić je odbacila tužbu, ali je Apelacioni sud u Beogradu ukinuo ovo rešenje 17. avgusta, vratio predmet nižem sudu i naložio da ponovi postupak.

Tekst je nastao u okviru projekta "Novinari na sudu - Vodič kroz sudsku praksu za novinare, fotoreportere, urednike i vlasnike medija" koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

 

Komentari (2)

ostavi komentar
čet

27.10.

2016.

Istina [neregistrovani] u 13:14

slihtara

Milivojevic je jednostran, a pri tom i neuk za posao kojim se bavi. Njegov portal je sve samo ne kriticki, osim za vladajucu garnituru. Novinarske organizacije bi morale ustati u odbranu profesije, ovo je sramota koliko nam je novinarstvo, kao i sve ostalo, izgubilo smisao. Tekstovi na portalu u vreme izborne kampanje su bili vise nego brutalni, usmereni iskljucivo protiv ljudi sa kojima ima licne probleme i nisu u naprednoj stranci.

Odgovori
uto

27.09.

2016.

Narcisa [neregistrovani] u 07:21

Laz

Milivojevic nije novinar, portal je otvoren iskljucivo radi licnog izivljavanja pomenutog. Koje kakvi tekstovi iskljucivo govore jednostrano gde se samo po jednima pljuje, dok se aktuelni ne diraju ni slovom. Malo su trazili za otsetu kolike je sramne uvrede ispisivao, sramota za novinarstvo, ovo nije ni nivo zute stampe.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi