Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Izveštaji sa suđenja  |  Suđenje Zlatanoviću: Umesto davanja završnih reči i eventualnog objavljivanja presude, ročište odloženo
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izveštaji sa suđenja

21. 06. 2024.

Autor: A. Ničić Izvor: UNS

Suđenje Zlatanoviću: Umesto davanja završnih reči i eventualnog objavljivanja presude, ročište odloženo

Današnje ročište, na kome je trebalo da budu date završne reči i da eventualno bude objavljena presuda po tužbi protiv urednika portala „Srbin info“ Dejana Zlatanovića i vođe „Narodnih patrola“ Damnjana Kneževića, zbog optužbe da su pozivali na nasilnu promenu ustavnog poretka, odloženo je za 22. oktobar.

Do odlaganja je došlo zbog toga što je postupajući sudija bio sprečen da prisustvuje. Inače, Zlatanović se sumnjiči da je na skupu protiv „francusko-nemačkog plana“, održanom u februaru prošle godine, počinio krivično delo pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja u saizvršilaštvu. Tada je obraćajući se građanima rekao:

„Svima onima koji hoće da izdaju, to je sada aktuelno i danas, pa ko se prepozna -prepozna, a stići će ga to - ko potpiše njega ubiše“.

Zlatanović je bio u pritvoru od 17. februara do 7. aprila, a Više javno tužilaštvo podiglo je optužni predlog kojim se za njega traži godinu dana zatvora. Postupak je u toku, a on se sada brani sa slobode.  

Iz Višeg javnog tužilaštva naveli su da postoji sumnja da je Zlatanović sa Damnjanom Kneževićem izvršio krivično delo, zbog pozivanja građana "na nasilje i nerede u cilju svrgavanja predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića sa te funkcije".

Inače, Zlatanović za sajt Udruženja novinara Srbije (UNS) kaže da je pre suđenja dobio javno pismo podrške Srba sa KiM koji su učestvovali na skupu.

„Drago mi je da oni u nama prepoznaju borce za njihovu egzistenciju i pravo da budu deo srpske države, naroda i društva. To nam daje snage da nastavimo dalje“, rekao je Zlatanović za UNS.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi