Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Izveštaji sa suđenja  |  Aleksandar Čupić (E-Pančevo) tužio Nenada Živkovića (Pančevo Si Ti) zbog “depresije”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izveštaji sa suđenja

13. 12. 2022.

Autor: S. Dimitrijević Izvor: UNS

Aleksandar Čupić (E-Pančevo) tužio Nenada Živkovića (Pančevo Si Ti) zbog “depresije”

Danas je održano prvo ročište po tužbi Aleksandra Čupića, urednika E-Pančevo protiv Nenada Živkovića, urednika portal Pančevo Si Ti za povredu časti i ugleda. Čupić je tužbu podneo zbog teksta “Urednik E-Pančeva Čupić nije se nijednom pojavio na sudu u dva procesa koji traju gotovo dve godine”, objavljenog na sajtu Cenzolovka, a koji su preneli portali “Pančevo Si Ti”, “Pan press” i “013info”. Čupić od sva četiri portala, zbog povrede ugleda, traži nadokandu od po 300.000 dinara.

 

Nenad Živković, urednik portal Pančevo Si Ti prethodno je tužio Aleksandra Ćupića, novinara iz Vršca zbog niza tekstova u kojima ga je najgrublje vređao, nazivajući ga “eksponent ustaštva u Srbiji, strani plaćenik, učenik špijuna, lažni novinar, lažni mirotvorac…”

Dva spora, od kojih je jedan okončan pravosnažnom presudom u korist Živkovića trajali su nekoliko godina. Posle jednog ročišta, Cenzolovka je objavila tekst sa suđenja, autorke Ivane Predić, koji je postao predmet novog spora.

Čupić je potom tužio medije koji su tekst preneli sa Cenzolovke, smatrajući da mu je povređen ugled, jer je navedeno da je “peti put odsustvo opravdao medicinskom dokumentacijom iz Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti u Vršcu”, a da u dokumentaciji stoji da “pati od depresije i da mu je prepisana terapija”.

Čupić je na današnjem ročištu naveo da su u tekstu objavljene neistine i da je u pitanju orkestrirana kampanja, zbog koje je imao dosta problema.

“Napominjem da sam član Upravnog odbora Radio-televizije Vojvodina. Morao sam da objašjavam svojim klijentima da nemam psihičkih problema, da nisam psihijatrijski slučaj. U mom zdravstvenom kartonu zabeležen je podatak da sam imao problem sa depresijom, a zapravo je reč o post-kovid depresiji koja se javlja kod svih pacijenata i traje nekoliko dana”, izjavio je Čupić.

On je dodao da je razlog nedolaska na ročište bio bol u leđima i da ima problem sa diskus hernijom. Potrvdio je da je medicinska dokumentacija koju je priložio iz Specijalne neuropsihijatrijeske bolnice, ali da je u njoj čitav sled koji prati njegovo zdravstveno stanje, pa i “post-kovid depresija”, ali da je razlog za nedolazak bio bol u leđima. Dodao je da za javnost nije bio bitan razlog odlaganja ročišta, a da je njegovo zdravstveno stanje lična stvar.

Veljko Milić, branilac Nenada Živkovića kao primedbu na iskaz naveo je da su u tekstu navedene istinite informacije koje su dobili od postupajućeg sudije, da tuženi nisu imali uvid u medicinsku dokumantaciju, a da predrasude javnosti o depresiji nisu odgovornost tuženog.

Nenad Živković je tokom saslušanja rekao da je koleginica prenela ono što je čula od sudije i da nisu imali uvid u podnesak kojim je tužilac opravdao izostanak. Dodao je da nisu imali razloga za sumnju u sudijine reči, a da koleginica Predić nije imala nameru da diskredituje tužioca.  Živković je naveo da je pre objavljivanja pročitao tekst i da mu ništa nije bilo sporno.

Na pitanje advokata tužioca koji je interes javnosti da prati postupak između dva fizička lica, Živković je odgovorio da je taj postupak ilustracija medijske scene u Srbiji i da su u tekstovima zbog kojih je tužio Čupića uvrede koje ne bi trebalo da budu prihvatljive u javnoj konunikaciji, pa je zbog toga postojao interes javnosti za suđenje.

Sledeće ročište zakazan je za 14. mart 2023. godine.  

Danas je trebalo da bude održano i suđenje po tužbi Aleksandra Čupića protiv Ivane Predić i portala Cenzolovka, ali zbog izbora postupajućeg sudije u Apelacioni sud, ročište je odloženo.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi