Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Izveštaji sa suđenja  |  Suđenje za paljenje kuće novinara odloženo za 2021: Dragoljub Simonović se opet nije pojavio
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izveštaji sa suđenja

16. 12. 2020.

Autor: J. P. Izvor: UNS

Suđenje za paljenje kuće novinara odloženo za 2021: Dragoljub Simonović se opet nije pojavio

Nedolazak Dragoljuba Simonovića, optuženog za podstrekivanje na paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, danas je ponovo odložio suđenje. Iako je namera sudije bila da se sudski postupak nastavi krajem decembra, što je izazvalo burnu reakciju odbrane, sledeće ročište zakazano je za 11. januar 2021. godine.

Na današnjem ročištu, petom u nizu koje je odloženo, nisu se pojavili ni optuženi bivši predsednik opštine Grocka, niti njegov advokat Ivica Vuković, koji je juče ovakav scenario u sudnici najavio. Suđenje je juče odloženo, podsetimo, zato što Simonović nije došao jer mu se, kako su rekli njegovi advokati, posle vađenja zuba „slošilo“.

Drugi advokat optuženog Viktor Gostiljac dostavio je lekarski nalaz iz Doma zdravlja Grocka da Dragoljub Simonović zbog zdravstvenog stanja danas nije došao u sud, te da mu je opet pozlilo i ima glavobolju. 

Kako bi proverio lekarski nalaz iz Vrčina koji su juče dostavili advokati Simonovića, sudija Slavko Žugić zatražio je od komisije sudskih veštaka na Stomatološkom fakultetu u Beogradu da sastave izveštaj kako bi se utvrdilo da li je bivši predsednik opštine Grocka zbog zubobolje zaista bio opravdano odsutan.

Sledeće ročište sudija Žugić prvobitno je zakazao za 28. decembar ove godine, a burna reakcija odbrane ni ovaj put nije izostala. Advokati su rekli da im taj dan ne odgovora.

Iz advokatske kancelarije Zore Dobričanin Nikodijević, koja zastupa drugooptuženog Vladimira Mihailovića, rečeno je da istog dana imaju zakazano suđenju u slučaju „Jovanjica“, kao i da ne mogu da obezbede zamenu za ovaj sudski proces. „Neću promeniti datum. Vaša je obaveza da obezbedite zamenu i u interesu je vašeg klijenta“, bio je izričit sudija Žugić.

U međuvremenu, sudija je dobio informaciju da ni u sudnicama toga dana ne postoji mogućnost tonskog snimanja suđenja, te je naredno ročište zakazao za 11. januar sledeće godine i najavio završetak ovog krivičnog procesa.

Milanu Jovanoviću, sedamdesetogodišnjem novinaru Žig infa, kojem je imovina izgorela u podmetnutom požaru u decembru 2018. godine, život se u prethodne dve godine, kako navodi, pretvorio u put od bolnice do suda.

„Od kardiologa i neuropsihijatra zbog traume koju mi je žena preživela, do Višeg suda u Katanićevoj i Palate pravde. To je sada moj život“, kaže za UNS Jovanović i dodajte da se Bojana Cvetković Šijački, koja je priznala krivicu, juče po četvrti put nije pojavila pred beogradskim Višim sudom u postupku za naknadu štete za spaljenu kuću. 

Pevačica Cvetković Šijački je, inače, priznala da je optuženog Aleksandra Marinkovića sporne noći dovezla do Jovanovićeve kuće. Neposredno posle napada na kuću Jovanovića sklopila je s tužilaštvom sporazum o priznanju krivice kojim je osuđena na šest meseci kućnog zatvora i novčanu kaznu od 50.000 dinara.

U Palati pravde danas su bila dvojica optuženih za saučesništvo za paljenje kuće novinara - policajac iz Grocke Vladimir Mihailović i Igor Novaković. U sudnici ponovo nije bio Aleksandar Marinković, koji se tereti da je direktni izvršilac ovog krivičnog dela, a kojem se sa ostalim optuženima zbog bekstva od pravde sudi u odsustvu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi