Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Izveštaji sa suđenja  |  Suđenje za paljenje kuće novinara opet odloženo: Dragoljubu Simonoviću zbog zuba pozlilo
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izveštaji sa suđenja

15. 12. 2020.

Autor: J. P. Izvor: UNS

Suđenje za paljenje kuće novinara opet odloženo: Dragoljubu Simonoviću zbog zuba pozlilo

Bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović koji se tereti da je podstrekivao paljenje kuće novinara Milana Jovanovića danas se nije pojavio u Palati pravde zbog, kako je izjavila njegova odbrana, gangrene na zubu. Otvoreno mu je bolovanje do daljnjeg, naveli su advokati Simonovića, ali je sudija ipak zakazao suđenje za sutra.

U subotu, 12. decembra navršile su se dve godine kako je novinaru Žig infa Milanu Jovanoviću u podmetnutom požaru izgorela kuća u Vrčinu a izvesno je da će sudski proces, koji je počeo u aprilu 2019, ući u treću godinu.

Na današnjem ročištu, advokat bivšeg predsednika opštine Grocka izjavio je da je Dragoljubu Simonoviću zbog „gangreoznog procesa" izvađen zub, da ga je obavestio da će doći, ali da mu je u međuvremenu pozlilo. Sudiji Slavku Žugiću dostavio je potvrdu Klinike za oralnu hirurgiju Vrčin da je „bolovanje“ Simonoviću „do daljnjeg otvoreno“.

Sudija je pročitao da se u tom lekarskom nalazu od 14. decembra navodi da je Simonoviću naloženo mirovanje četiri do pet dana, odsustvo fizičke aktivnosti, ali je i sam imao nedoumice u vezu sa Simonovićevim zdravstvenim stanjem.

„Ne mogu da ocenim da li je odsustvo opravdano ili nije, nemam medicinska znanja“, rekao je sudija Žugić, koji je istakao da očekuje da će se Simonović sutra na suđenju pojaviti, a da će u međuvremenu proveriti ovaj lekarski nalaz.

Zbog ovakvog zaključka, burno je reagovao jedan od advokata Simonovića Ivica Vuković, koji je kazao da je Simonović očigledno opravdano odsutan, da sudiji nije potrebno medicinsko znanje, te da baš zato pred sobom ima lekarsku potvrdu iz Vrčina.

Ovaj advokat je najavio da se sutra na ročištu neće pojaviti ni Simonović, niti on. „A da uzmete malo u zaštitu i još jednu stranu u procesu, koja sedi sa leve strane?", pitao je advokat Vuković sudiju, koji je izrazio sumnju zbog nedolaska Simonovića.

„Ne želim raspravu. Simonović ima još jednog advokata", rekao je sudija Žugić, koji je objasnio da nema prepreke da se sutrašnje suđenje ne održi ukoliko jedan od advokata Simonovića ne bude prisutan. Osim Ivice Vukovića, branilac Dragoljuba Simonovića u ovom sudskom procesu je i Viktor Gostiljac, inače predsednik Advokatske komore Srbije.

U Palati pravde danas su, osim Simonovića, bili ostali optuženi za saučesništvo za paljenje kuće novinara - policajac iz Grocke Vladimir Mihailović i Igor Novaković. Još uvek se ne zna gde je Aleksandar Marinković, koji se tereti da je direktni izvršilac ovog krivičnog dela, a kojem se sa ostalim optuženima sudi u odsustvu.

Jovanoviću je 12. decembra 2018. godine motolovljevim koktelom oko 3.30 časova, koji je ubačen kroz prozor garaže, zapaljena imovina u Vrčinu. U požaru je osim kuće, izgoreo i automobil. On se u tom trenutku sa suprugom Jelom Deljanin nalazio u kući.

Novinar je posle te noći izjavio da iza napada, zbog njegovog novinarskog istraživanja, stoji tada još uvek aktuelni predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović, koji je odbacio te tvrdnje.

Hapšenje Simonovića usledilo je 25. januara 2019. godine, koji je do 7. marta prošle godine bio u pritvoru. Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je u martu iste godine podiglo optužnicu i zbog sumnje da je naložio paljenje kuće za Dragoljuba Simonovića tražilo maksimalnu kaznu – osam godina zatvora.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi