Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Izveštaji sa suđenja  |  Suđenje Simonoviću opet odloženo, drugooptuženi imao pregled u domu zdravlja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izveštaji sa suđenja

07. 12. 2020.

Autor: J.P. Izvor: UNS

Suđenje Simonoviću opet odloženo, drugooptuženi imao pregled u domu zdravlja

Suđenje Dragoljubu Simonoviću i drugim optuženima za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića danas je ponovo odloženo u Drugom osnovnom sudu u Beogradu zato što se drugooptuženi Vladimir Mihailović nije pojavio jer je imao zakazan lekarski pregled u Domu zdravlja Grocka zbog lečenja od kovida-19. Sledeća ročišta zakazana su za 15. i 16. decembar.

Milan Jovanović je novinarima rekao da je epidemija postala glavni razlog za opstrukciju ovog postupka. On kaže da epidemiološka situacija „ide na ruku“ optuženima kako bi suđenje trajalo što duže. „Da su savesni i pošteni i da nisu uradili to delo, optuženi bi trebalo da insistiraju da se ovaj postupak okonča što pre, a ne da opstruišu sudski postupak", kaže novinar portala Žig info, kojem je pre dve godine, „molotovljevim koktelom“ zapaljena kuća u Vrčinu.

Za to krivično delo optuženi su bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović, policajac iz Grocke Vladimir Mihailović, Igor Novaković i Aleksandar Marinković, koji se tereti da je direktni izvršilac krivičnog dela. Marinković je u bekstvu ali mu se ostalim optuženima sudi u odsustvu.

U ovom sudskom procesu gotovo je jednak broj održanih i odloženih ročišta – deset je održano, a osam otkazano. Zbog čestih odlaganja, kod oštećenog Milana Jovanovića ostala je sumnja da je cilj odbrane opstrukcija i odugovlačenje suđenja, ali i „igra živaca“ kako se ono približava kraju.

Suđenje je trebalo da počne 9. aprila 2019. godine ali se tada ni Dragoljub Simonović, niti njegovi advokati nisu pojavili. Advokatska pripravnica tada je obrazložila da Simonović nije dobio ni optužnicu ni poziv za ročište, te da se zato nije pojavio pred sudom.

Jedno od ročišta otkazano je i 27. jula prošle godine kada se Aleksandar Marinković i advokati optuženih nisu pojavili na suđenju. Sudija Slavko Žugić novčano je kaznio u iznosu od po 80.000 dinara advokate, koji su morali da pokriju i troškove tog ročišta.

Optuženi Igor Novaković 1. novembra 2019. godine nije došao na suđenje, što je bilo razlog odlaganja ročišta. Njegov advokat pred sudom je rekao da je optuženi bolestan, te poručio prisutnima da nije reč o odugovlačenju postupka.

U ovoj godini, 21. januara, suđenje je odloženo na insistiranje odbrane, jer nisu postojali tehnički uslovi za tonsko snimanje ročišta. Zbog virusa korona još četiri ročišta su ovoj godini odložena, jedno - zato što su advokati Simonovića bili u samoizolaciji, a čak tri - jer je optuženi Mihailović oboleo od korone.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi