Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Izveštaji sa suđenja  |  Korona treći put odložila suđenje za paljenje kuće Milana Jovanovića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izveštaji sa suđenja

27. 11. 2020.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Korona treći put odložila suđenje za paljenje kuće Milana Jovanovića

Skoro dve godine su prošle kako je novinaru Milanu Jovanoviću u podmetnutom požaru u Vrčinu izgorela kuća, ali pravdu pred sudom njegova supruga Jela Deljanin i on još uvek čekaju - današnje suđenje je odloženo jer je drugooptuženi Vladimir Mihailović oboleo od korone.

Ročište je danas odloženo jer je optuženi Mihailović izašao iz bolnice 20. novembra, a ima pravo na izolaciju od dve nedelje. Sudija Slavko Žugić sledeće suđenje zakazao je za 7. i 8. decembar. On je od advokata Mihailovića tražio da mu dostavi otpusnu listu iz bolnice.

Te informacije je ispred sudnice kolegama preneo Milan Jovanović, jer novinari nisu mogli da uđu. „Sudija je rekao da nema potrebe da novinari ulaze u sudnicu jer se ročište odlaže, zato što Mihailović zbog korone nije došao“, objašnjava za UNS Jovanović, čiji je utisak da je sledeće suđenje zakazano „relativno brzo“, ali da ostaje strah da korona može da bude razlog za dalju opstrukciju procesa.

Prethodno suđenje bivšem predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću, Vladimiru Mihailoviću, Igoru Novakoviću i Aleksandru Marinkoviću, koje je bilo zakazano za 10. novembar, takođe je zbog korone odloženo. Optuženi Mihailović tada se pred sudom nije pojavio jer se, rekli su njegovi advokati, testira na virus.

Ovo je treći put da se zbog korone suđenje za paljenje kuće odlaže, jer su i u julu advokati Simonovića bili u samoizolaciji zbog navodnog kontakta sa zaraženima.

Da će suđenje biti završeno do kraja godine, veruje Milan Jovanović koji za UNS kaže da se oseća umorno od sudskog procesa. Novinaru je u noći između 11. i 12. decembra 2018. godine oko 3.30 sati motolovljevim koktelom zapaljena kuća u Vrčinu. Njegova supruga Jela Deljanin ga je te noći „lavovskom snagom“, kako je ranije opisala, izvukla iz crnog dima.

Sudski proces počeo je u aprilu 2019. godine, a gorak utisak Jovanoviću i njegovoj supruzi ostavila su ročišta na kojima su advokati Simonovića pokušavali da umanje vrednost njihovih stvari koje su izgorele. 

„Na suđenju nismo čuli negiranje krivice optuženih. Advokati odbrane su se bavili proceduralnim radnjama i nastalom materijalnom štetom. Otkud to da se odbrana Dragoljuba Simonovića bavi jedino materijalnom štetom, dok su ostali advokati odbrane i optuženi vrlo pasivni, nezainteresovani za to?“, pita Jovanović.

Šteta zbog izgorele kuće, za Jovanovića i njegovu suprugu u realnosti je drugačija. I danas, kaže novinar za UNS, dve godine posle nesreće u jutarnjim časovima se u kući oseća paljevina. Novac troše pre svega, kako ističe, za lekove, a nedostaje im za obnovu kuće i garderobu.

„Terasu još nismo renovirali. Garaža je nesređena. Nemamo vrata na svim prostorijama, ali ni kuhinju. Imam par stvari koje oblačim kada dolazim na suđenja, ali mi je preče da svaki dinar uložimo da upristojimo kuću“, priča za UNS Jovanović.

Jedno od prvih suđenja obeležile su pristalice Dragoljuba Simonovića, koje su ga aplauzima bodrile ispred sudnice. Među njima su i komšije Jovanovića iz Vrčina. On kaže da se one sada stide zbog tadašnje podrške Dragoljubu Simonoviću i da ga zato pognutih glava izbegavaju.

„Čuo sam njihove komentare da su morali da dođu da ga podrže jer im je naređeno“, navodi novinar Žig infa i bivši policajac, koji kaže da ga ipak većina sugrađana iz Vrčina podržava u novinarskom radu i istraživanju o malverzacijama u Opštini Grocka. Dragoljub Simonović je posle sporne noći, navodi Jovanović, pokrenuo 16 tužbi protiv Žig infa.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi