Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Izveštaji sa suđenja  |  Advokati odbrane - sud danas presudio Dragoljubu Simonoviću
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izveštaji sa suđenja

22. 10. 2020.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Advokati odbrane - sud danas presudio Dragoljubu Simonoviću

Advokat Dragoljuba Simonovića izjavio je da je sud danas svojim odlukama osudio Dragoljuba Simonovića za paljenje kuće novinara Žig infa Milana Jovanovića. „Nada, ipak, umire poslednja“, rekao je na suđenju advokat bivšeg predsednika opštine Grocka, nakon što je sudija odbio ispitivanje svedoka koji su bili predlog odbrane.

Da sudija „ispunjava nečiji nalog“, optužio je advokat Dragoljuba Simonovića sudiju Slavka Žugića, čijom odlukom je trajanje suđenja za paljenje kuće novinara znatno skraćeno. U ovom postupku neće se dokazivati ni da li je Žig info medijska kuća, a Jovanović novinar, što je bio jedan od predloga odbrane.

Zbog odluke sudije Žugića da odbije predloge odbrane, pljuštale su optužbe na račun suda, medija, Verana Matića, opozicije i vrha vlasti. Ocene su da je osuđujuća presuda unapred doneta, a da je sve ovo dokaz da je sud „produžena ruka vlasti“, a da se advokati „bore sa vetrenjačama “.

Jedan od advokata Simonovića Ivica Vuković ocenio je da je ovakav potez sudije „pravno nasilje“, te da je odbijanjem ispitivanje njihovih svedoka znak da sudija „ispunjava nečiji nalog“. Na ovu iznetu optužbu, sudija je upozorio advokata da se „uzdrži“ od takvih tvrdnji, te da ocena predstavlja „povredu časti suda“.

Milan Jovanović smatra da je ovakva odluka sudije ispravna. „Svedoci koje je odbrana navela nemaju dodirnih tačaka sa učinjenim krivičnim delom. Ne mogu da kažu zašto je spaljena kuća, ko je naredio paljenje, a ko su izvršioci. Šta može da izjavi predsednica opštine Grocka, koja je na to mesto postavljena posle Simonovića?“, pita Jovanović.

Sudija Žugić doneo je i odluku da se materijalna šteta koja je nastala na kući novinara više ne ispituje, te da je dovoljno dokaza izneto u Drugom osnovnom sudu u Beogradu. I na današnjem suđenju govorilo se o naknadi štete na izgoreloj kući novinara, a advokati odbrane su zahtevali i da se sudski veštak Aleksandar Dupalo izuzme. Sud je i taj zahtev odbio.

Dupalo je danas izneo svoj nalaz o šteti pokretnih stvari, na osnovu podataka iz Republičkog zavoda za statistiku. To je sud naložio, nakon što je stručni savetnik Simonovića na prošlom suđenju rekao da ovaj zavod, na osnovu anketa građana, ima podatke o statističkom proseku vrednosti stvari u domaćinstvu u neurbanom delu Beogradu.

Računica Dupala o šteti pokretnih stvari, međutim, nije bila matematički tačna. On se pravdao da je radio u excel tabeli, te da postoji mogućnost da je došlo do greške. Advokati odbrane su zato tražili njegovo izuzeće, optužujući ga za „pristrasnost“ u ovom postupku. Sudija je, ipak, odbio izuzeće Dupala uz konstataciju da je takav nalaz neupotrebljiv.

Usledilo je još optužbi i kritika advokata odbrane da je suđenje Simonoviću za paljenje kuće novinara zapravo posledica sukoba koji je bivši predsednik opštine Grocka imao sa vrhom vlasti.

Advokat optuženog Igora Novakovića tvrdi da je „prava akcija“ u slučaju za paljenje kuće novinara počela u januaru 2019. godine kada je predsednik Srbije u Davosu, na Ekonomskom forumu, izjavio da će za sedam do deset dana biti završena istraga u ovom slučaju.

„Mi se od tada borimo i sa opozicijom ali i sa domaćim i stranim medijima, kao da je sve pripremano da se ove odluke donesu. Čak i Milan Jovanović vodi ovaj postupak u medijima“, rekao je advokat Novakovića.

Da se iz „nekog razloga žuri“ da se donese „osuđujuća“ presuda za paljenje kuće novinara, utisak je drugog advokata Simonovića Viktora Gostiljca, koji je čak sudiji dostavio tekst Verana Matića pod naslovom „Zašto ste imali više zavesa od prozora?“.

Naveo da je taj tekst predstavlja pravi dokaz kako specijalni izaslanik predsednika Srbije utiče na sud, optužujući odbranu da su „moralno posrnuli“.

„Ovoliki nivo poniznosti očekivao sam od političara, a ne od novinara Matića. On čak priznaje da je uticao na dokaze u suđenju za ubistvo Slavka Ćuruvije, upoređujući ga sa ovim procesom“, izneo je taj advokat Simonovića, koji je kazao da sada jedini savet koji može da pruži bivšem predsedniku opštine Grocka je da mu otkaže punomoćje.

Na poređenje ovog sa suđenjem Slavka Ćuruvije Zora Dobričanin, advokatica odbrane u ovom, ali i u slučaju Ćuruvije imala je svoj komentar: „Apsolutno sam saglasna. Sada vidite kako je meni“.

Sudija Žugić tvrdi da nikakvih pritisaka na njega nije bilo, a i da jeste, ne bi bili „delotvorni“. „Ne čitam štampu. Prvi put čujem za tako nešto“, rekao je sudija, koji je istakao da on rukovodi postupkom, te da ima prema zakonu pravo na slobodno sudijsko uverenje.

Posle suđenje novinar Milan Jovanović izjavio je da ga danas čega još jedno, koje Slavko Simonović iz Vrčina vodi protiv Žig infa i odgovornog urednika tog portala Željka Matročevića.

„Sva sreća pa su posle požara ostali dokazi o pisanju Žig infa. Bili su ubeđeni i da je to izgorelo. Hajka protiv Žig infa ne prestaje do danas“, kaže novinar Žig infa, portala protiv kojeg je Dragoljub Simonović podneo desetak tužbi.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi