Naslovna  |  Konkursi  |  Ostali konkursi  |  Fond Istraživačko novinarstvo za Evropu otvara nove konkurse za prekogranične projekte istraživačkog novinarstva
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ostali konkursi

03. 09. 2022.

Autor: Investigativejournalismforeu.net Izvor: Investigativejournalismforeu.net

Fond Istraživačko novinarstvo za Evropu otvara nove konkurse za prekogranične projekte istraživačkog novinarstva

Grantovi u iznosu do 50 hiljada evra za prekogranične projekte u Evropskoj uniji i zemljama kandidatima za članstvo. Za grantove se mogu prijaviti redakcije i slobodni (freelance) novinari. Rok za prijave do 13. oktobra 2022.

 

Fond “Istraživačko novinarstvo za Evropu” (IJ4EU) otvorio je 1. septembra, dva nova konkursa za prekogranične projekte istraživačkog novinarstva u Evropskoj uniji i u zemljama kandidatima za članstvo.

IJ4EU Investigation Support nudi grantove u iznosu od 5 do 50 hiljada evra za prekogranične novinarske timove bilo koje vrste i sastava za istraživačke projekte od javnog interesa.

Krajnji rok za prijave je 1. oktobar do 23.59 časova.

Sledeći konkurs iz ovog programa se otvara u januaru 2023.

.Istovremeno, otvoren je i program za slobodne (freelance) novinare, IJ4EU- IJ4EU Investigation Support Freelancer Scheme , koji nudi grantove u iznosu do 20.000 evra za prekogranične istraživačke timove u čijem sastavu većinu čine slobodni (freelance) novinari. Ovaj program takođe nudi dodatni paket podrške kroz treninge, stručno usavršavanje i prilike za provezivanje i saradnju sa kolegama.

Krajnji rok za prijave za Freelancer Support Scheme program je takođe 1. oktobar do 23.59 časova. Sledeći konkus u okviru ovog programa će takođe biti otvoren u januaru 2023. 

Ukupna vrednost direktnih grantova iz IJ4EU fonda za podršku istraživačkom novinarstvu na transnacionalne teme za 2022/23. godinu iznosi 1,23 milion evra.

Okvirno 900.000 evra će biti podeljeno kroz Investigation Supppot Scheme program dok će 330.000 evra biti odvojeno za program podrške slobodnim novinarima (Freelancer Support Scheme).

IJ4EU program je do sada kroz grantove za prekogranične projekte dodelio preko 2,5 miliona evra, omogućivši tako stotinama novinara da sprovedu ambiciozne istrage koje pokrivaju teme od značaja za javnost u Evropi i šire.

Geografski domet i dostupnost fondova je isti za oba programa. Pravo prijavljivanja imaju timovi novinara sa sedištem u barem dve zemlje Evropske unije ili najmanje u jednoj zemlji članici i jednoj sa statusom kandidata za članstvo u EU, a to su: Albanija, Moldavija, Crna Gora, Severna Makedonija, Srbija, Turska i Ukrajina.

Projekti se moraju baviti temama od prekograničnog značaja. Teme istraživanja nisu ograničene i svi predlozi će biti razmatrani.

Freelancer Support program je osmišljen za timove novinara koji uglavnom rade van medijskih kuća i redakcijskih struktura.

Osim finansiranja, program pruža podršku i kroz različite programe mentorstva i treninga.

Investigation Support progam je otvoren za timove novinara bilo koje vrste (sve kombinacije slobodnih novinara i onih koji rade u redakcijama), a kojima je potrebna finansijska pomoć da sprovedu istraživanje.

Oba programa nude uredničku podršku, pravnu pomoć i priliku za učestvovanje na stručnim konferencijama.

Razmatraće se prijave timova iz svih vrsta medija, uključujući štampane, elektronske i online medije, produkcije dokumentarnih filmova i multimedijane projekte (izveštavanje na više medijskih platformi). Predloženi projekti moraju imati u planu emitovanje/objavljivanje istraživanja u barem dve zemlje.

IJ4EU grantovima mogu biti pokrivene skoro sve vrste troškova u produkciji novinarskog sadržaja, uključujući plate stalno zaposlenih i honorare za angažovanje slobodnih novinara, troškove istraživanja i prevođenja, putne i administrativne troškove.

Grantovi oba programa će biti dodeljeni po odluci nezavisnog žirija sačinjenog od uglednih i iskusnih urednika, istraživačkih novinara i medijskih stručnjaka. Više o procesu izbora kandidata i uslovima konkursa možete pročitati ovde.

Svi detalji o oba programa podrške i procesu prijavljivanja, kao i informacije o prethodno finansiranim projektima, mogu se naći na IJ4EU veb-sajtu.

Kako je sve više pretnji slobodi i pluralizmu medija, IJ4EU fond je posvećen pružanju podrške istraživačkom ižveštavanju kao javnom dobru u Evropskoj uniji i šire.

Istraživačko novinarstvo za Evropu  je fond podrške prekograničnom istraživačkom novinarstvu. Dodeljujemo grantove timovima novinara u Evropi koji istražuju teme od javnog značaja.

Fondom upravlja konzorcijum tri organizacije: Međunarodni institut za medije (International Press Institute - IPI), Evropski centar za novinarstvo (European Journalism Centre  – EJC) i Evropski centar za slobodu medija (European Centre for Press and Media Freedom - ECPMF). Na čelu konzorcijuma je IPI koji ujedno upravlja i programom Investigative Support.

EJC vodi program podrške slobodnim novinarima (Freelancer support Scheme). ECPMF je zadužen za nagradu za prekogranično istraživačko novinarstvo i za redovnu godišnju IJ4EU konferenciju #UNCOVERED. ECPMF takođe upravlja fondom za pravnu pomoć dobitnicima grantova.

IJ4EU program se kofinansira kao pilot projekat Evropske komisije (DG-Connect). Dodatnu finasijsku podršku pružaju i Fondacija za otvoreno društvo, Fondacija Frit Ord, Fondacija Nikolas Pueč i Grad Lajpcig. Izbor projekata koji će biti finansirani iz ovog fonda je potpuno nezavisan od donatora, a nezavisnost uređivačke politike svih primaoca grantova je potpuno garantovana.

Prijavite se na IJ4EU mejling listu kako biste redovno dobijali najnovije objave i informacije o IJ4EU konkursima.

Pitanja

Zainteresovani za prijave se upućuju na internet stranicu fonda IJ4EU i posebno na sekciju sa često postavljanim pitanjima u vezi sa konkursom. Ukoliko imate dodatnih pitanja slobodno nas kontaktirajte. 

Kontakt

Kontakt osoba za opšte informacije ili pitanja u vezi sa programom Investigative Support je Milica Miletić, koordinator IJ4EU projekta u IPI(grant@ipi.media).

Pitanja u vezi sa programom podrške slobodnim novinarima (Freelancer Support Sčeme) možete slati Zlatini Siderovoj koja vodi EJC programe (Zlatina Siderova, siderova@ejc.net).  

Više informacija o konkursu moguće je pronaći na sajtu fonda.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi