Naslovna  |  Konkursi  |  Ostali konkursi  |  Konkurs za fotografije i ilustracije koje doprinose etičnom izveštavanju o nasilju prema ženama
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ostali konkursi

08. 04. 2021.

Izvor: www.rs.undp.org

Konkurs za fotografije i ilustracije koje doprinose etičnom izveštavanju o nasilju prema ženama

Grupa „Novinarke protiv nasilja prema ženama“, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji otvaraju konkurs za fotografije i ilustracije koje će doprineti etičnom medijskom izveštavanju o problemu nasilja prema ženama.

Cilj konkursa je formiranje baze fotografija i ilustracija koje na odgovoran, etičan i nestereotipan način prikazuju problem nasilja prema ženama, njegove oblike, reakciju okoline i nadležnih institucija na nasilje, podsećaju na kažnjivost nasilja i usmerene su ka solidarnosti sa osobama koje su izložene nasilju i njihovom osnaživanju. Bazu će besplatno moći da koriste mediji u Srbiji kako bi kroz odgovorno izveštavanje doprineli boljem razumevanju i prevenciji nasilja prema ženama. 

Na konkursu mogu učestvovati fotografkinje i fotografi, ilustratorke i ilustratori, radovima koji odgovaraju zadatim propozicijama u vezi sa kvalitetom i sadržajem. Fotografije i ilustracije treba da budu zasnovane na principima odgovornog i profesionalnog izveštavanja, i da se rukovode Smernicama za medijsko izveštavanje o nasilju prema ženama grupe Novinarke protiv nasilja prema ženama, posebno delom koji se odnosi na fotografije i video zapise.

Tekst konkursa, specifikacije, smernice i detaljna pravila možete pročitati ovde. Osim dostavljanja svojih radova, učesnice i učesnici treba da popune prijavni formular/izjavu o autorskim pravima i (ukoliko je potrebno) dostave popunjenu izjavu modela na fotografiji. Prijave, kao i eventualna pitanja šalju se elektronskim putem na adresu photovaw.rs@undp.org

Konkurs je otvoren do 30. aprila 2021. godine.

Odluku o najboljim radovima, najkasnije 30 dana od zatvaranja konkursa, doneće žiri u sastavu:  

·         Aleksandar Kelić, profesor fotografije, Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu

·         Nikola i Nenad Radojčić (Braća Burazeri), grafički dizajneri

·         Marija Janković, fotografkinja, urednica fotografije u nedeljniku „Vreme“

·         Marija Čečen, članica grupe „Novinarke protiv nasilja“ i direktorka Fonda B92

·         Danijela Šegan, savetnica za medije u kancelariji Poverenika za zaštitu ravnopravnosti

·         Maja Branković Đundić, rukovoditeljka Sektora za rodnu ravnopravnost, UNDP u Srbiji

·         Aleksandra Ivanović, asistentkinja za digitalne medije, UNDP u Srbiji

Autori 30 najboljih radova po izboru žirija biće nagrađeni kompletima koji se sastoje od grafičke table i eksternog hard diska. Svi radovi pristigli u okviru konkursa koji odgovaraju zadatim kriterijumima činiće deo baze fotografija i ilustracija koje doprinose etičnom medijskom izveštavanju o nasilju prema ženama.

Mediji su važni saveznici u ukazivanju na rasprostranjenost nasilja prema ženama, kao i kada je reč o prepoznavanju da je ono složen društveni problem koji ne utiče samo na osobu koja je nasilju izložena, već i na njenu decu, porodicu, prijatelje, na bezbednost cele zajednice.

Ipak, i pored te važne uloge, istraživanja u Srbiji ukazuju na senzacionalizam i stereotipno medijsko izveštavanje o ovoj temi. Analiza grupe Novinarke protiv nasilja utvrdila je da se u medijima često koriste fotografije i video zapisi koji na neadekvatan i stereotipan način prikazuju nasilje, i to u 28% medijskih objava. Tu spadaju i fotografije i snimci koji prikazuju simulaciju nasilja, fizičke povrede i ženu kao nemoćnu žrtvu nasilja.

Neadekvatnim izveštavanjem nasilje se normalizuje u javnom mnjenju, a ženama žrtvama nasilja nanosi se dodatna šteta, ugrožavanjem njihove bezbednosti i privatnosti, i dodatnom viktimizacijom. Odgovorno izveštavanje može biti podrška ženama da iz nasilja izađu, a u društvu podstiče apsolutnu neprihvatljivost nasilnog ponašanja. Pored odgovornog izveštavanja o nasilju prema ženama, potrebno je i vizuelnim sredstvima poslati poruku o neprihvatljivosti nasilja, o kažnjivosti dela i pokazati solidarnost sa onima koji su bili izloženi nasilju.            

Organizatori konkursa ovim putem pozivaju sve fotografkinje i fotografe, ilustratorke i ilustratore da svojim radovima učestvuju u promeni medijske slike kada je u pitanju percepcija nasilja prema ženama i tako doprinesu njegovom zaustavljanju.

Konkurs se sprovodi u okviru projekta „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama u Srbiji III“, koji zajedno sprovode UNDP, UNICEF, UN Women i UNFPA u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije, na čelu sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost, uz podršku Vlade Švedske. Ova inicijativa usmerena je na razvoj društvenog i institucionalnog okruženja koje će doprineti nultoj toleranciji i iskorenjavanju nasilja nad ženama u Srbiji.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi