Naslovna  |  Konkursi  |  Nagrade  |  Konkurs za novinare u oblasti izvještavanja o temama kojima se podržava unapređenje dijaloga i društvene kohezije unutar i između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Nagrade

08. 03. 2021.

Konkurs za novinare u oblasti izvještavanja o temama kojima se podržava unapređenje dijaloga i društvene kohezije unutar i između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije

Zajednički regionalni program „Dijalog za budućnost (DFF): Unapređenje dijaloga i društvene kohezije u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Republici Srbiji i između njih“, koji provode UNDP, UNICEF i UNESKO, uz podršku Fonda UN-a za izgradnju mira sa zadovoljstvom objavljuje:

Poziv za podnošenje najboljih medijskih izvještaja koji su doprinijeli društvenoj koheziji i društvenom dijalogu u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Republici Srbiji i između njih.

Ova inicijativa pokrenuta je u Bosni i Hercegovini (BiH) 2014. godine, nakon razgovora između generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Tokom Samita Brdo-Brijuni u Budvi, Crna Gora, održanog 2015. godine, lideri regiona prepoznali su projekat DFF koji se provodi u BiH i podstakli njegovo širenje na jugoistočnu Evropu. Program zajednički provode UNDP, UNICEF i UNESKO, u partnerstvu s kabinetima Predsjedništva i vladama u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji. Program finansira Fond za izgradnju mira Ujedinjenih nacija (PBF).

Regionalni zajednički program DFF-a doprinosi ostvarivanju Agende 2030, a posebno ostvarivanju četiri cilja nabrojana među ciljevima održivog razvoja (SDG): Kvalitetno obrazovanje (SDG 4), Ravnopravnost spolova (SDG 5), Održivi gradovi i zajednice (SDG 11), Mir, pravda i jake institucije (SDG 16).

Putem osiguranja prostora za dijalog i kontinuiranu interakciju između različitih grupa koje žive u regiji, program ima za cilj pružanje podrške u kolektivnom identificiranju pitanja koja imaju uticaja na sve građane i dodatno doprinose unaprijeđenju interakcije i saradnje između grupa. Program se najviše fokusira na mlade, medije i žene u tri zemlje učesnice. Pozivaju se zainteresirani novinari da do 18. marta 2021. godine na razmatranje dostave svoje medijske izvještaje o predloženim temama. Komisija za izbor će odabrati 3 prijave (po jednu iz svake države) kojima će biti dodijeljena nagrada na Regionalnoj konferenciji za medije, čije je održavanje planirano 26. marta 2021. godine.

Kriteriji za podnošenje prijava

Novinari se mogu  prijaviti podnoseći svoje izvještaje, publikovane u bilo kom novinarskom formatu (štampanom, online, radio i TV), a koji su originalno objavljeni ili emitirani u medijima u bilo kojoj ili svakoj od zemalja učesnica. Prijavljeni radovi moraju biti prethodno objavljeni u štampanim i onlajn medijima, odnosno emitirani na radijskim i televizijskim medijskim kućama, tokom kalendarske 2020. godine.

Prijave se moraju dostaviti do datog roka – 18. marta 2021. godine. Sve prijave trebaju se dostaviti u elektronskoj formi na sljedeću email adresu: RegMediaPlatformJournosComp@gmail.com

Kriteriji za nominirane

Priče se trebaju baviti pitanjima društvene kohezije i dijaloga unutar i između građana Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije.

Nagrade će se zasnivati na sljedećim kriterijima:

Kriterij

Maksimalno bodova

1. Relevantnost priče

- Koliko je tema socijalne kohezije i unapređenja društvenog dijaloga prisutno u priči?

- U kojoj mjeri je priča otkrila činjenice od značaja i bitne za interes javnosti i dijalog među državama regije?

 

30

2. Kvalitet priče

 

- Koliko je jaka hipoteza i koliko je/su li ključni problem(i) elaboriran(i)?

 

- Koliko je odabrana tema otvorila/ doprinijela dijalogu/ društvenoj koheziji u državi /regiji? (Reakcije i komentari publike online)

 

- Kvalitet rada i etički pristup temi i akterima

 

50

 

10

 

 

20

 

20

3. Originalnost

 

- Do koje mjere se priča dotakla problema koji nisu prethodno bili prezentovani javnosti ili su prezentovani u ograničenoj mjeri?

 

- Da li je autor koristio nove pristupe u priči?

 

10

4. Zastupljenost ciljnih grupa

 

- Da li tema uključuje neku od ciljnih grupa na koje se Program DFF fokusira (Mladi, mediji, žene)

 

10

TOTAL

100

 

Način podnošenja prijave:

Sve prijave se trebaju dostaviti putem obrasca za podnošenje prijave. Komisija će razmatrati samo one radove koji su dostavljeni tim putem.

Pored obrasca, svaku priču koja se dostavlja za nagradu potrebno je dostaviti i u PDF / URL / audio / video formatu. Svi materijali se dostavljaju na sljedeću email adresu:

RegMediaPlatformJournosComp@gmail.com pod naslovom: Nagrada za koheziju_ime kandidata.

Rok za podnošenje prijava je 18. mart 2021. godine, 23:59 sati.

Svi kandidati biti će obaviješteni o odluci komisije.

Aneks:

Obrazac za podnošenje prijave možete preuzeti na linku

https://wcmsprod.unicef.org/bih/media/6066/file/Aplikacijska%20forma.pdf

 

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi