Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Vranje: Trideset registrovanih medija, na svima slični sadržaji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 12. 2019.

Izvor: Beta

Vranje: Trideset registrovanih medija, na svima slični sadržaji

Prema podacima APR-a Vranje u 2019. godini ima registrovano osam televizija, za razliku od prethodne godine kada je bilo registrovano sedam. Ove godine, kao i prethodne, registrovano je sedam radio stanica, 12 elektronskih izdanja, odnosno internet portala i tri dnevne i periodične novine. Ali, čak ni najpažljiviji gledaoci digitalnih ili kablovskih kanala ne bi mogli da nabroje kojih je to osam televizija u tom gradu.

Ivana Stošić, glavna i odgovorna urednica jednog od 12 registrovanih internet portala u Vranju - portala nevladine organizacije Koalicije za transparentnost juga Srbije, koja između ostalog redovno prati rad lokalne samouprave, kaže da nikakve novine ne postoje u Vranju. "Ja ništa takvo ne viđam na kioscima, ni dnevne ni periodične. Ne znam kako je moguće da su registrovane čak tri dnevne ili periodične novine”, kaže ona.

Veliki broj registrovanih medija ne znači da je informisanje građana, naročito kada je reč o lokalni temama, na odgovarajućem nivou. “Medijska situacija u Vranju je očajna. Ne postoje nikakvi medijski sadržaji koji nisu stranački a sve ostalo od programa na televizijama je repriziranje emisija od pre pet, deset godina. Imamo situaciju da zajedno sa novinarkom koja radi kod nas gledamo njenu emisiju na TV Vranje koju je ona radila pre deset godina kada je tamo bila zaposlena”, rekla je Stošić.

Stošić je rekla da su “dnevnici i informativne emisije na televizijama usmereni jedino ka stranačkim dešavanjima a da je način na koji se informišu građani generalno provladin” i da “novac predviđen za medije mogu da dobiju bukvalno samo oni koji su u sprezi sa lokalnom vlašću”.

“Postoje svega dva internet portala - Koalicija za transparentnost juga Srbije i Infovranjske - koji ne izveštavaju na takav način, a to su i jedina dva medija koja u Vranju nisu dobili nikakva sredstva od lokalne vlasti za sufinansiranje medijskih projekata. Mi smo konkurisali ali smo odbijeni a oni nisu ni konkurisali ove godine”, rekla je ona.

Prema ekonomskoj računici za grad veličine Vranja mnogo je da ima i dve televizije, ukoliko bi one morale da se same izdržavaju, odnosno da same zarađuju dovoljno novca od reklama ili sponzorstva za pokrivanje troškova rada i za plate zaposlenih, dok je broj od osam televizija u potpunosti izvan bilo kakve računice. Glavni izvor novca je budžet, odnosno sufinansiranje medijskih sadržaja.

Na konkursu su prošli, odnosno pare su dobili, samo mediji koji su na čvrstoj liniji povlađivanja politici vladajuće stranke. To u slučaju televizija znači i prenošenje (što direktno, što putem snimaka) svih važnijih dešavanja, otvaranja, dolazaka, odlazaka ili mitinga u kojima nastupa predsednik Srbije Aleksandar Vučić. "Paket" podrazumeva i  obavezu emitovanja  različitih emisija provladinog karaktera, koje se prvo emituju na TV Pink.

“Lokalna vlast čini sve da obeshrabri sve medije koji su nezavisni i  koji nisu režimski da ne dobiju nikakva sredstva iz budžeta. Komisija je morala da nađe nekakav odgovor zašto su naši projekti odbijeni, a u traženju odgovora na nešto što želite da odbijete najlakše je reći da “aktivnosti ne odgovaraju budžetu” ili da je “budžet previsok”. Svesni su svi da ulaganje bilo kakvog prigovora neće promeniti ništa”, ocenjuje Stošić.

Tako građani Vranja za novac koji se iz budžeta daje lokalnim medijima mogu da po pet, šest puta gledaju isti događaj u kome je glavni akter predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Prvo na televizijama sa nacionalnom frekvencijom a ukoliko ne u isto vreme i na lokalnim televizijama (što se relativno često dešava) onda preko snimka sve te emisije mogu da vide ponovo i na najvećim lokalnim, vranjskim televizijama.

Da oko toga nema nikave šale osetili su lokalni mediji koji su novac dobili iz budžeta Grada Vranja. Pri samom pokušaju  da pruže neki drugačiji pogled na aktuelni događaj čiji su akteri lokalni funkcioneri, mediji bi dobijali upozorenja u vidu komentara “anonimnih čitalaca” tekstova na internet portalima.

Od 13 miliona dinara, koliko je ove godine predviđeno za sufinansiranje medijskih sadržaja na televizijama, najviše novca – 6,1 miliona dinara dobila je TV Vranje, zatim TV Vranjska plus koja je dobila 5,3 miliona dinara, TV Ritam I TV Bujanovac dobile su po 600.000 dinara, dok je TV Infopuls dobila 400.000 dinara.

Za ostale medijske sadržaje iz vranjskog budžeta je za ovu godinu bilo izdvojeno ukupno 3,5 miliona dinara, a televizije su i tu našle načina da dobiju još novca i to  preko svojih internet portala koji prenose iste vesti koje se emituju i u programu.

Prema informacijama sa zvaničnog sajta Grada Vranja, od 37 podnetih projekata podržano je njih 11. Najviše novca dobio je internet portal televizije Vranjska plus – 950,000 dinara, čime se ta televizija izjednačila po dobijenom novcu iz gradskog budžeta sa TV Vranje, koja je dobila najviše novca predviđenog za televizije ali je za internet portal dobila 300.000 dinara.

Ostali internet portali i radio stanice dobili su po ovom osnovu od 150,000 do 450,000 dinara, osim naravno onih 26 odbijenih čiji projekti nisu prošli u najvećoj meri uz obrazloženja da “budžet nije realan” ili da “budžet ne prati projekat”.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi