Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  „Ovo je kao da topom gađaš vrapca“: Ipak nije ceo UO RTS-a podržao ogradu od izjave Olivere Kovačević
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 09. 2022.

Autor: Katarina Živanović Izvor: Danas

„Ovo je kao da topom gađaš vrapca“: Ipak nije ceo UO RTS-a podržao ogradu od izjave Olivere Kovačević

Predsednik Upravnog odbora RTS-a Branislav Klanšček se u saopštenju za javnost ispred UO RTS “u potpunosti ogradio” od izjave odgovorne urednice Zabavnog programa Olivere Kovačević date na Vikend medija festivalu u Rovinju, gde je rekla da će „oslobođenje RTS sačekati glasanje građana, ali očito se to njima sviđa”.

Kako Danas nezvanično saznaje, Klanšček je za tekst saopštenja pokušao da dobije podršku svih članova Upravnog odbora, ali niko od njih nije želeo da stane iza njega. Sa druge strane, Klanšček tvrdi drugačije.

Muharem Bazdulj, pisac i član UO RTS-a, potvrdio je za Danas da je pročitao Klanščekovo saopštenje pre puštanja u javnost, ali da nije želeo da stane iza njega zbog same sadržine teksta kao i načina na koji je pisan.

– Tekst je došao do mene kao predlog da iza njega stanu svi članovi Upravnog odbora. Nisam bio za to da taj tekst ide kao takav. Nije mi se dopao, ali nije mi se dopala ni sama ideja da UO kao telo Javnog servisa reaguje na izjavu jednog zaposlenog. To ne spada u naše ingerencije, ali malo podseća i na vreme jednopartijskog sistema, jer verujem da se tada tako radilo. Čini mi se da je ovaj potez kao da topom gađaš vrapca. Jednostavno je previše – poručio je Bazdulj.

Sa druge strane, predsednik UO RTS-a Branislav Klanšček tvrdi za Danas da su svi članovi UO stali iza saopštenja. Na našu konstataciju da Muharem Bazdulj nije, Klanšček je rekao da Bazdulj nije bio protiv teksta, nego je rekao da je prethodno veče izneo svoj stav povodom toga u emisiji Utisak nedelje, pa nije hteo da se ponavlja.

Na pitanje zbog čega onda ispod saopštenja nije potpisan Upravni odbor, već stoji njegovo ime, Klanšček kaže da je to zbog toga što nisu imali sednicu uživo.

– Nismo se sastali. Nismo imali sednicu, već smo komunicirali onlajn. Poslao sam tekst i ljudi su ga prihvatili bez ikave primedbe – kaže Klanšček.

On dodaje da je imao potrebu da se oglasi jer je izjava Olivere Kovačević “kontradiktorna” jer je ona, kao jedna od urednica u RTS-u, zadužena za tu slobodu o kojoj je govorila.

Na sednici Saveta REM-a u julu prošle godine izabran je sadašnji sastav UO RTS-a na pet godina i čine ga Branislav Klanšček (predsednik), Miroslav M. Nikolić, Branko Radun, prof. dr Milivoje Pavlović, Ljiljana Đurđevac i Muharem Bazdulj.

Podsetimo, Olivera Kovačević je na panelu “TV maratonci” na Vikend Media Festivalu u Rovinju izjavila da će „oslobođenje RTS sačekati glasanje građana, ali očito se to njima sviđa”.

Ona je takođe rekla da joj se više sviđa posao urednice zabavnog programa (prethodno je godinama radila u informativi), a kao jedan od razloga navela je da više ne može da dovede tri ili četiri gosta koji će sukobiti stavove.

“Postalo je nepodnošljivo jer treba naći tri ili četiri gosta koji treba da suoče suprotstavljene stavove, jer je to suština dijaloga. Srbija je toliko polarizovana po svim pitanjima da je dijalog gotovo nemoguć”, ocenila je Kovačević.

Potom se Klanšček, ispred UO RTS-a obratio saopštenjem:

„Izjava koja nije mogla biti izvučena iz konteksta jer je jasno nosila poruku da RTS kao medijska kuće nije slobodna i da će to postati onda kada se na izborima drugačije bude glasalo samo doprinosi tome da odgovorna urednica ove kuće javno iznosi svoje političke stavove koje nisu utemeljeni ni u kakvim dokazima. Olivera Kovačević je na ovaj način kao i konstatacijom da u svojoj emisiji, koju je prestala da vodi i uređuje, ne može imati relevantne sagovornike na najgrublji način optužila RTS da ograničava slobodu govora i mišljenja, koju je sama uspostavila svojim dolaskom 2015. godine”, naveo je Klanšček.

U saopštenju se dodaje da UO RTS-a u svom novoizabranom sazivu u potpunosti razume da Radio-televizija Srbije predstavlja Javni medijski servis koji je u službi svih građana bez obzira na izbornu volju samih građana.

Iz RTS-a bez komentara

Urednica zabavnog programa Olivera Kovačević nije želela da komentariše Klanščekovo saopštenje ispred Upravnog odbora, dok generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević nije odgovarao na naše pozive i poruke.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi