Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Skandal potresa mrežu javnih servisa Nemačke
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 08. 2022.

Autor: Kristof Štrak Izvor: Dojče vele

Skandal potresa mrežu javnih servisa Nemačke

U 70 godina nemačkog radio-televizijskog javnog servisa prvi put neko mora da ode sa čela medijske kuće. Skandal potresa javni servis u Nemačkoj i ponovo pokreće stara pitanja

 

 Patricija Šlezinger (foto: snimak ekrana Turi2tv) 

Šampanjac kod kuće na račun medijske kuće, neobično visoke sume za savetničke ugovore, službeni automobil, plata. Generalna direktorka Radio-televizije Berlin-Brandenburg (RBB) Patricija Šlezinger podnela je ostavku posle višenedeljnog pritiska javnosti.

Pritom ta šezdesetjednogodišnjakinja nije bila samo na čelu pokrajinskog javnog servisa RBB, već je od početka 2022. bila i predsedavajuća mreži devet pokrajinskih javnih servisa ARD, kao i Dojče velea. Tako skandal s Patricijom Šlezinger izaziva debate širom zemlje – i podstiče ponovo zahteve za promenama u radio-televizijskoj mreži javnog servisa. 

Veze i vezice 

Najpre je u junu „Biznis insajder“ izvestio o „nepravilnostima“ u pogledu Patricije Šlezinger i njenog supruga Gerharda Šprela. Berlinski sajam je potpisao sa Šprelom savetnički ugovor u vrednosti od 100.000 evra, a šef nadzornog odbora Berlinskog sajma, Volf-Diter Volf, je u isto vreme i šef upravnog odbora radio-televizije RBB. Volf je, prema tom medijskom izveštaju, lično inicirao ugovor za Šprela. Potom su usledila dalja otkrića i u drugim medijima.

Tokom jula je u centru skandala sve više bila Patricija Šlezinger. Radilo se o nejasnim stvarima u vezi s građevinskim projektima medijske kuće na čijem je ona čelu. Patricija Šlezinger je pre tih funkcija bila cenjena novinarka ARD-a i dopisnica iz inostranstva.

Ona je na čelu RBB-a, jedne od najsiromašnijih pokrajinskih radio-televizija, dobila povećanje plate za 16 odsto. Na godišnjem nivou plata je iznosila 303.000 evra, a bonus – dodatnih 20.000 evra. Njena medijska kuća za nju je iznajmila i službeni automobil vredan 145.000 evra. U njemu je bilo i sedište sa masažerom. I mnogo drugih detalja o njenom radnom okruženju izazivalo je negodovanje u zemlji u kojoj je ekonomska situacija sve teža. Uz to je objavljen i opis večernjih gozbi i ispijanja šampanjca u privatnom stanu – na račun RBB-a.

Pravosuđe pokrenulo istragu 

Patricija Šlezinger je 4. avgusta podnela ostavku na mesto predsedavajuće ARD-a – to je prvi takav slučaj u 70 godina postojanja mreže javnog servisa u Nemačkoj. Tri dana kasnije povukla se i sa mesta generalne direktorke RBB-a. Rekla je da debata o „mogućim greškama direktorke“ baca senku na učinak medijske kuće. Govorila je o „ličnim udarcima i difamiranju“. Dva dana posle toga objavljeno je da državno tužilaštvo vodi istragu protiv nje i njenog supruga zbog sumnje u proneveru i sticanje lične koristi. Istragom je obuhvaćen i šef upravnog odbora RBB-a Volf, koji je zamrznuo svoju funkciju do kraja istrage. 

Privatni protiv javnih 

Skandal je podstakao debatu koja se odavno vodi – da li su ARD i ZDF, kao mediji od javnog interesa i značaja za Nemačku, previše bliski sa politikom ili imaju dovoljnu distancu. U pandemiji, a pre toga za vreme demonstracija desničarskih populističkih pokreta, čuli su sve jače glasovi koji kritikuju programsku orijentaciju, a neki dovode u pitanje i opravdanost postojanja javnog servisa. 

Privatni mediji koji postoje od sredine osamdesetih prošlog veka pojačali su svoj informativni program – u kojem se čuju izrazito kritični stavovi prema medijskoj mreži javnog servisa. U vremenima kada privatni mediji moraju da štede, a neke novine se gase, za reč se javljaju političari koji traže mere štednje i u javnom servisu. Sličan razvoj uočava se i u Francuskoj i Velikoj Britaniji, gde politika odustaje od strukture jakih medija s javnim finansiranjem.

 Slobodni i nezavisni 

„Javno-pravna radio-televizija“ u Nemačkoj iz istorijskih razloga ima posebno značenje. Posle poraza nacizma, saveznici – SAD, Velika Britanija i Francuska – su u svojim okupacionim zonama organizovali medijski život. Novoosnovani javni medijski kanali imali su zadatak da slobodnim i nezavisnim izveštavanjam doprinesu razvoju demokratske javnosti. Uzor je bio britanski javni servis koji se finansirao pretplatom, ali je ostajao nezavisan od državnog upliva. Tako je 1951. nastao ARD – osnovala ga je mreža pokrajinskih radio-televizija, a 1961. osnovan je i Drugi program (ZDF) koji je bio više centralistički organizovan. 

RBB – izuzetak ili pravilo? 

U slučaju Patricije Šlezinger i RBB-a na ovakav razvoj događaja uticali su i dodatni faktori. Godinama medijska kuća sprovodi mere štednje i otpušta zaposlene, a niko iz nadležnih tela nije upozorio direktorku na nedolično trošenje sredstava – ni Medijski savet na nivou ARD-a, nadležan za kontrolu programa, ni Upravni savet koji je zadužen za kontrolu finansija nisu reagovali.

Štefan Nigemajer, stručnjak za medije, kaže da u tim telima sede zastupnici različitih društvenih grupa koji tu funkciju obavljaju volonterski i nisu stručnjaci. On kaže da je čitav skandal naštetio ARD-u, ali misli da se ne radi o strukturalnom problemu koji bi prevazilazio okvir RBB-a. Ono što je padalo u oči – RBB je čak i u specijalnim emisijama imao izuzetno kritičan stav prema skandalu u koji je umešana direktorica. Mogla se čuti i kritika da nadležna tela nisu na vreme reagovala.

Kako god, nastavlja se debata o stanju u kojem se nalazi nemački javni servis.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi