Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  REM: UO RTV preporučeno da blagovremeno imenuje vršioca dužnosti generalnog direktora pokrajinskog javnog servisa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

28. 06. 2022.

Autor: Denis Kolundžija Izvor: Cenzolovka

REM: UO RTV preporučeno da blagovremeno imenuje vršioca dužnosti generalnog direktora pokrajinskog javnog servisa

Upravni odbor RTV-a morao bi da imenuje vršioca dužnosti generalnog direktora do 5. jula, jer tada ističe ugovor o radu zameniku generalnog direktora Jožefu Klemu, koji od jula prošle godine rukovodi pokrajinskim javnim servisom

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) saopštio je danas da su na sastanku u petak predstavnici reprezentativnih sindikata Radio-televizije Vojvodine, članovi Upravnog odbora RTV-a i predstavnici REM-a „doneli zaključak i preporuku da UO JMU Radio-televizija Vojvodine blagovremeno imenuje vršioca dužnosti generalnog direktora i na taj način omogući redovno funkcionisanje JMU Radio-televizija Vojvodine“.

„Ovakav dogovor postignut je na sastanku održanom u prostorijama REM-a nakon konstruktivnog i otvorenog razgovora svih aktera sastanka“, dodaje se u saopštenju koje je objavljeno nakon što je Savet REM-a na jučerašnjoj sednici razmatrao izveštaj sa trojnog sastanka održanog u petak.

Iako se konkretan datum ne pominje, preporuka o „blagovremenom imenovanju vršioca dužnosti generalnog direktora“ RTV-a, u prevodu znači da je isključivo u rukama Upravnog odbora da spreči da od 6. jula pokrajinski javni servis u potpunosti ostane obezglavljen.

Naime, 5. jula ističe ugovor o radu koji je tadašnji generalni direktor RTV-a Miodrag Koprivica 6. jula prošle godine, poslednjeg dana svog mandata, sklopio na godinu dana sa svojim zamenikom Jožefom Klemom.

Od 19. jula prošle godine, kada je konstituisan novi Upravni odbor RTV-a, niti je imenovan vršilac dužnosti, niti je raspisan javni konkurs za izbor novog generalnog direktora. Kako Klem, koji je u proteklih godinu dana, silom prilika, rukovodio pokrajinskim javnim servisom, nema ovlašćenje da ugovor sličan svom sklopi s nekim drugim, jedini način da se izbegne ozbiljna kriza u RTV-u jeste da Upravni odbor imenuje vršioca dužnosti.

Zašto to do sada, za skoro godinu dana, nije učinjeno, nije poznato, pošto su članovi UO odbijali da o tome govore za medije. Uglavnom, stiglo se do pomalo bizarne situacije – da reprezentativni sindikati RTV-a, kad su videli kako se stvari razvijaju, budu primorani da kroz javna obraćanja, krivične prijave, zahteve za smenu Upravnog odbora i pretnjom protestima iznude sastanak na kojem je na kraju dogovoreno da se Upravnom odboru preporuči, maltene da se zamoli, da imenuje vršioca dužnosti pre nego što sve ode dođavola.

U saopštenju o zaključcima sa trojnog sastanka ne pominje se preporuka Upravnom odboru da se seti da imenuje i vršioca dužnosti direktora programa, kojeg RTV nema od kraja prošle godine, niti da raspiše javni konkurs za tu funkciju, kao i za odgovornog urednika Prvog programa televizije, koji je u  statusu vršioca dužnosti od kraja jula 2021. godine.

Ali je navedeno da je Savet REM-a juče odlučio da bude raspisan konkurs za izbor dva člana Upravnog odbora JMU Radio-televizija Vojvodine – za jednog člana koji nije izabran prošle godine i za jednog, kako saznaje Cenzolovka, koji će zameniti Jovana Adamova koji odlazi u penziju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi