Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Što pre pronaći odgovorne za lepljenje plakata sa likom Verana Matića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 06. 2022.

Autor: Vlada Republike Srbije Izvor: Vlada Republike Srbije

Što pre pronaći odgovorne za lepljenje plakata sa likom Verana Matića

Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara najoštrije je danas osudila lepljenje plakata u Vranju sa likom Verana Matića, predsednika Asocijacije nezavisnih elektronskih medija.

Reč je o novom postupku zastrašivanja putem veoma drske pretnje i diskreditacije koje su upućene Veranu Matiću.

U ovom slučaju, pretnje su upućene čoveku koji je, pored toga što je novinar i predsednik jednog medijskog udruženja, takođe i član Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, Stalne radne grupe za bezbednost novinara, i predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara.

Veran Matić je jedan od najistaknutijih zagovornika slobode medija, čovek koji decenijama zastupa interese novinara i celokupne medijske zajednice u zemlji i celom našem regionu i koji se u svim slučajevima pretnji i napada na novinare zalaže za unapređenje krivično-pravne zaštite novinara.

Upravo zbog toga, pretnje koje su upućene Veranu Matiću su posebno neprihvatljive i izuzetno drske i predstavljaju napad ne samo na njega kao pojedinca, već na celu medijsku zajednicu, ali i na radna tela koje je formirala država u cilju veće zaštite novinara u obavljanju njihovih profesionalnih zadataka.

Sve vrste verbalnih i fizičkih pretnji, diskreditacija, pritisaka i napada na novinare i ugrožavanje njihove bezbednosti su apsolutno nedopustivi.

Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara traži od svih nadležnih organa da se preduzmu sve mere kako bi se pronašli odgovorni za lepljenje plakata sa likom Verana Matića u Vranju – i nalogodavci i počinioci.

Takođe, Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara i ovom prilikom pruža punu podršku vlasnici Oliveri Vladković i zaposlenima u OK Radiju u Vranju, kojima su bile upućivane pretnje od strane Dejana Nikolića Kantara, kome je u međuvremenu, zahvaljujući brzoj i odlučnoj reakciji nadležnih organa, određen pritvor od 30 dana.

Radna grupa pruža punu podršku i svim nadležnim organima, pre svega tužilaštvu, policiji i lokalnoj samoupravi u Vranju i apeluje na njih još jednom da preduzmu sve mere kako bi se sprečio uticaj na novinare i onemogućavanje novinara da slobodno obavljaju svoj posao.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi