Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Agencija za zaštitu životne sredine odustala od postupka protiv KRIK-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 01. 2022.

Autor: Bojana Jovanović Izvor: KRIK

Agencija za zaštitu životne sredine odustala od postupka protiv KRIK-a

Agencija za zaštitu životne sredine odustala je od postupka protiv KRIK-a i zakonskog zastupnika Stevana Dojčinovića jer KRIK navodno nije na vreme platio ekološku taksu od 228 dinara i sud je obustavio postupak. Ovo je jedan od deset postupaka sa kojima se KRIK suočio u prethodnih godinu dana, a koje su medijska udruženja i međunarodne organizacije nazvale pritiskom na novinsku redakciju

Agencija je 10. decembra prošle godine sudu poslala dopis u kome je navela da odustaje od zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv KRIK-a i Dojčinovića pa je postupak tri dana kasnije i obustavljen, piše u rešenju Prekršajnog suda u Beogradu.

Agencija je pokrenula postupak jer KRIK navodno nije na vreme platio 228 dinara za ekološku taksu – odnosno naknadu za posebne tokove otpada.

KRIK je kasnio sa plaćanjem pošto Agencija ni posle brojnih molbi nije obavestila redakciju o visini iznosa koji treba da plati. Agencija je zatim pokrenula postupak protiv KRIK-a pred Prekršajnim sudom, a prijavu nije povukla ni kada je KRIK platio taksu – iako je to uobičajeno u ovakvim postupcima. Zaprećena maksimalna kazna za ovaj prekršaj iznosila je 2,1 milion dinara.

Agencija je od postupka odustala svega dva dana pošto je KRIK javno ukazao na čak deset postupaka koji su pokrenuti protiv novinara i urednika ove redakcije, i istakao da veruje da su u pitanju SLAPP tužbe čiji cilj nije da se zadovolji pravda, već da se izvrši pritisak na novinare da bi odustali od daljeg pisanja o korupciji i kriminalu u vrhu vlasti. Postupci vrede ukupno 90 miliona dinara –  tri puta više od godišnjeg budžeta KRIK-a.

Većina se vodi po tužbama ljudi koji su bliski aktuelnoj vlasti.

Među onima koji su nas tužili su Predrag Koluvija, optužen da je organizovao proizvodnju droge, Bratislav Gašić, šef obaveštajne agencije BIA, načelnici policijske Jedinice za zaštitu svedoka, kontroverzni biznismeni Stanko Subotić, Bogoljub Karić, kum predsednika Srbije Nikola Petrović, izdavač provladinog tabloida Kurir, kao i međunarodna korporacija „Mineco“.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi