Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Koalicija za slobodu medija predala Vladi Nacrt Zakona o javnom informisanju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 01. 2022.

Autor: Beta Izvor: Nova.rs

Koalicija za slobodu medija predala Vladi Nacrt Zakona o javnom informisanju

Koalicija za slobodu medija saopštila je danas da je Vladi Srbije i Ministarstvu kulture i informisanja dostavila svoj predlog Nacrta Zakona o javnom informisanju i medijima, koji je nastao kao zajednički poduhvat šest medijskih i novinarskih organizacija članica koalicije.

Kako se navodi u saopštenju, nacrt je ponuđen državnim institucijama kao predlog rešenja za unapređenje sistema javnog informisanja i položaja medija i novinara u Srbiji.

„Za ovaj potez smo se odlučili nakon što smo se suočili sa velikim izazovima u aktuelnoj Radnoj grupi za izmene i dopune Zakona o javnom informisanju i medijma, u kojoj veliki broj GONGO (vladine-nevladine organizacije) organizacija predlaže rešenja koja nisu u skladu sa Medijskom strategijom i sa pravnim aktima Srbije, a na šta smo upozorili i Vladu Srbije i resorno ministarstvo“, piše u saopštenju te koalicije.

Ocenili su da rešenje koje je ponuđeno u tom nacrtu na kvalitetan način i u skladu sa Medijskom strategijom, rešava pitanja javnog informisanja, medijskog pluralizma, položaj manjinskih medija, tržišnih uslova i druge oblasti.

"Na ovom predlogu radili su istaknuti stručnjaci i stručnjakinje više od šest meseci, sa namerom da pronađemo što kvalitetnije odredbe koje mogu da budu integrisane u pravni sistem Srbije. Koalicija je uverena da pomoću ovog nacrta i kvalitetne javne rasprave, koja je neophodna i treba da bude u potpunosti transparentna, Srbija može da dobije dobar Zakon o javnom informisanju i medijima, čije donošenje kasni više meseci", navodi se u saopštenju.

Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija "Lokal Pres" i Slavko Ćuruvija Fondacija.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi