Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Sutra izricanje presude za ubistvo Slavka Ćuruvije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 12. 2021.

Autor: Beta Izvor: Danas

Sutra izricanje presude za ubistvo Slavka Ćuruvije

Fondacija Slavko Ćuruvija saopštila je da je za sutra 14.30 zakazano izricanje nove prvostepene presude četvorici bivših pripadnika Resora državne bezbednosti optuženih za ubistvo novinara i izdavača Slavka Ćuruvije

Prvu presudu iz aprila 2019. godine, Apelacioni sud je ukinuo.

Fondacija navodi da se radi se o izuzetno važnom procesu za ubistvo koje je, prema svim dokazima iznesenim tokom sedmogodišnjeg procesa, kao i prema prvoj prvostepenoj presudi, organizovala i izvršila država, odnosno njena tajna služba.

„Istraga ovog slučaja je od prvog dana na različite načine opstruirana, svedoci zastrašivani, dokazi uništavani i prikrivani, dok je optužnica podignuta tek 15 godina posle zločina. Nerazumljivo je bilo i stalno odugovlačenje procesa i njegovo obesmišljavanja kršenjem prava na suđenje u razumnom roku“, saopšteno je.

Naglašeno je da ova presuda nije samo važna za novinare i medijsku zajednicu zato što treba da pokaže da se mora zaustaviti nekažnjivost zločina prema novinarima, već i zato što država i društvo moraju da se suoče sa zločinima iz prošlosti, posebno onim u kojima su učestvovale institucije države i koji su inicirani iz političkog vrha zemlje.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi