Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Novinari najavili miting protiv izmena zakona o štampi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 11. 2021.

Autor: Nikola Pavlović Izvor: Danas

Prelistavamo Mali Žurnal - 26. novembar 1911. godine

Novinari najavili miting protiv izmena zakona o štampi

Na današnji dan pre 110 godina, dnevni list „Mali Žurnal“ objavio je da novinari, koji nalaze zamerke novom zakonu o štampi, nameravaju da održe miting kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo.

U vremenu kada se očekivao dolazak turskog poslanika u Beograd i sa pažnjom čekao nastup operskog pevača Uroša Jurišića, a Narodno pozorište dobilo nove fotelje, novinari su, nezadovoljni novim zakonom o štampi najavili miting.

Samo pet dana ranije, novinari su održali zbor povodom loše definisanih uslova novog zakona o štampi, a koji se sazvalo Društvo Novinarskih Saradnika (DNS), a Sava Šibalić je tada rekao da se novim zakonom ne sprečava slobodna štampa, već da se ona guši.

Na zboru je rečeno i da Novinarsko udrženje ne treba pozivati  jer nikada ništa nije uradilo za slobodu štampe.

Pet dana kasnije, Novinarsko udruženje odlučuje da ,,priđe pokretu beogradskih novinara protiv novoga zakona o štampi“ i da delegira ,,od svoje strane u egzekutivni odbor Branislava Nušića, Boru Popovića i Branka Lazarevića“, kako je preneo ,,Mali žurnal“.

Beogradski novinari koje Novinarsko udruženje želi da podrži, sinoć je donelo odluku da se u što kraćem roku održi miting u Beogradu ,,protiv novih reakcionarnih i protivustavnih izmena u zakonu u štampi“, a dan mitinga će, kako je navedeno, biti naknadno objavljen.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi