Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Radomirović izabran za predsednika upravnog odbora Međunarodne mreže za uzbunjivanje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

15. 10. 2021.

Autor: pistaljka.rs Izvor: pistaljka.rs

Radomirović izabran za predsednika upravnog odbora Međunarodne mreže za uzbunjivanje

Glavni i odgovorni urednik Pištaljke Vladimir Radomirović izabran je za predsednika upravnog odbora Međunarodne mreže za uzbunjivanje (Whistleblowing International Network), najveće mreže organizacija za zaštitu uzbunjivača, čije sedište je u Glazgovu.

Radomirović je izabran u četvrtak na godišnjem sastanku ove koalicije koja okuplja više od trideset organizacija iz celog sveta. Pištaljka je od samog početka uključena u rad Međunarodne mreže za uzbunjivanje kao jedna od devet članica koje pružaju pravnu pomoć uzbunjivačima. Pištaljka je i jedina organizacija na svetu koja u svom radu kombinuje pravnu i novinarsku podršku uzbunjivačima.

Radomirović je na godišnjem sastanku, koji je zbog pandemije održan onlajn, predstavio rad Pištaljke od osnivanja do danas, a osim za inovativni model našeg rada, kolege iz više zemalja pokazale su posebno interesovanje za obuke koje Pištaljka organizuje za sudije i javne tužioce.  

Dosadašnji predsednik upravnog odbora bio je Džon Devit (John Devitt) iz irskog ogranka organizacije Transparensi internešenel, koji ostaje član odbora. Za zamenicu predsednika izabrana je britanska pravnica Keti Džejms (Cathy James), nekadašnja direktorka organizacije Protekt, a za novog člana nigerijski aktivista Čido Onuma (Chido Onumah). Ostali članovi upravnog odbora su veteran u zastupanju uzbunjivača Tom Divajn (Tom Devine) iz američke organizacije Projekat za odgovornu vlast (Government Accountability Project), Dejvid Haton (David Hutton) sa kanadskog Univerziteta Rajerson, Đorđo Frašini iz italijanskog ogranka Transparensi internešenel i Anegret Falter iz nemačke organizacije Uzbunjivačka mreža (Whistleblower Netzwerk).

Izvršni direktor Međunarodne mreže za uzbunjivanje je Ana Majers (Anna Myers), kanadska pravnica i dugogodišnji aktivista za prava uzbunjivača. Međunarodna mreža za uzbunjivanje do sada je vodila akcije pomoći uzbunjivačima, učestvovala u konsultacijama u vezi sa usvajanjem Direktive EU o zaštiti uzbunjivača i njenoj primeni i organizovala više skupova i konferencija, od kojih nekoliko i u saradnji sa Pištaljkom.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi