Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Preminuo satiričar i pisac Zoran Stanojević
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 06. 2021.

Izvor: RTS

Preminuo satiričar i pisac Zoran Stanojević

Satiričar, pisac za decu, novinar, radio-voditelj i prevodilac Zoran Stanojević preminuo je 11. juna u Beogradu, u 79. godini, saopštio je Beogradski aforističarski krug.

Zoran Stanojević je rođen u Beogradu 1942. godine, a sa engleskog jezika preveo je brojna dela među kojima i kultnu Tolkinovu trilogiju "Gospodara prstenova".

Od 1977. godine Stanojević je objavio stotine humorističko-satiričnih priča u listovima i časopisima: Etna, Jež, Satirikon, Novost, Oko, Nin, Politika, Borba, Danga i drugim.

Autor je dvadesetak knjiga i zastupljen je u mnogim antologijama, a napisao je šezdesetak drama, od kojih je trećina nagrađena na anonimnim radio konkursima.

Radio drame su mu igrane na svim većim radio stanicama u Jugoslaviji, a petnaestak je prevedeno i igrano u Švedskoj, Nemačkoj, Austriji i Belgiji.

Na Radio Beogradu je bio novinar i voditelj, a od 1965. godine je realizovao oko četiri hiljade sati "živog" radijskog programa, među kojima i emisije "Vreme radoznalosti", "Klub dva", "Omniologija", a bio je i dopisnik Radio Beograda 2 iz Nemačke.

Stanojević je dobitnik nagrade "Neven" za najbolje ostvarenje za decu; "Zmajeve nagrade", za doprinos književnosti za decu; Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije; Zlatnog mikrofona Radio Beograda i nagrade Beogradskog aforističarskog kruga za ukupan doprinos srpskoj satiri.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi