Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Počeo sa radom SOS telefon za novinare koji smatraju da su ugroženi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 03. 2021.

Izvor: RTS

Počeo sa radom SOS telefon za novinare koji smatraju da su ugroženi

Od danas je u funkciji besplatni SOS telefon na broju 0800 100 115 koji je namenjen svim novinarkama i novinarima koji smatraju da im je ugrožena bezbednost.

Ta usluga pokrenuta je u sklopu aktivnosti Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara koju je osnovala Vlada Republike Srbije, a na telefonske pozive odgovaraće pravnici koji imaju iskustvo u radu na slučajevima nasilja prema medijskim radnicima.

Član Radne grupe Veran Matić kaže da je ovo prvi korak u realizaciji planiranih aktivnosti na zaštiti novinara i povećanju bezbednosti, saopšteno je iz Kancelarije za saradnju s medijima Vlade Srbije.

"Na ovaj način ćemo pojednostaviti prijavljivanje pretnji i napada i dodatno informisati i edukovati novinare o ostvarivanju svojih prava", kazao je Matić.

"Telekom Srbija" je donirao tehničku podršku, opremu i kapacitete, kao i koordinaciju sa svim operaterima za ovaj besplatni servis, koji će biti dostupan 24 sata sedam dana u nedelji.

Svaki novinar i novinarka koji osete da im je ugrožena bezbednost moći će, preko ove podrške, da dobiju informacije o kvalifikaciji dela koje je učinjeno i pravnim postupcima koje oni treba da preduzmu.

"Kompanija Telekom Srbija ustupila je besplatan broj i omogućila tehnicku realizaciju. Verujemo da je ovo još jedan način da se zaštiti novinarska profesija u Srbiji", rekao je Vladimir Lučić generalni direktor "Telekoma Srbije".

Novinari će dobijati informacije o kontakt tačkama u policiji i tužilaštvu koje su nadležne za region u kojem rade ili u kojem se dogodila pretnja ili nasilni akt.

Ako je reč o delima koji se ne gone po službenoj dužnosti već po privatnim tužbama, novinari će dobiti informacije o načinu na koji se piše tužba ili će biti upućeni na pravnu podršku u različitim udruženjima novinara.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi