Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Pravda za žrtve i odbrana interesa javnosti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

18. 01. 2021.

Autor: Veran Matić Izvor: javniservis.net

Pravda za žrtve i odbrana interesa javnosti

Koliko je profesionalni kredibilitet važan za javno informisanje, zaštitu javnog interesa i zaštitu žrtava, najbolje govori slučaj novinarke Ivane Jasnić koja je, pored Marije Lukić, takođe bila žrtva pretnji seksualnog predatora i političkog moćnika Milutina Jeličića Jutke.

Bez vrlo profesionalnog, osetljivog, istrajnog Ivaninog izveštavanja, ovaj slučaj ne bi se završio osuđujućom presudom. A zbog takvog izuzetnog rada i sama je izložena govoru mržnje, napadima, kletvama, pa i od rodbine predatora tokom celog višegodišnjeg procesa. I posle njega.

Ivana je izgradila neophodno poverenje za najdelikatnije, vrlo intimne probleme žrtava seksulanih nasilnika i to je neprocenjiva vrednost u našem novinarstvu. Možda da nije bilo takvog novinarskog angažmana ne bi bilo ni ohrabrivanja i osnaživanja glumice Milene Radulović i drugih devojaka, polaznica škole glume, da progovore o silovanju i seksualnom nasilju kroz koje su prošle, da prijave nadležnim organima i učine vidljivim pojavu koja je, vidimo i iz ovog slučaja, snažno tabuizirana.

I u ovom slučaju stiče se utisak da nijedna bitna tema koja se pokrene u društvu, ne može da prođe bez targetiranja ili pretnji novinarima. Da budem precizan: pretnji novinarkama.

Poslednji primer su pretnje na društvenim mrežama Brankici Stanković, koje su usledile nakon njene poruke na tviteru u vezi sa optužbama za silovanje glumice Milene Radulović.

I u ovom slučaju, kao i u pretnjama novinarki Jeleni Zorić, projektuje se Bog kao neko ko će izreći sankcije, a sama egzekucija biće prepuštena onima koji budu poslušali Boga, tj. onoga ko šalje poruku kroz svevišnjeg.

Uvrede, neosnovane optužbe i klevete upućene valjevskoj novinarki Dariji Ranković sa opskurnih veb sajtova postale su svojevrsno opšte mesto koje više retko koga iznenađuju, na koje javnost mlako reaguje iako su svaki put sve drastičnije.

Jučerašnje promptno reagovanje potpredsednice Vlade i ministarke Maje Gojković povodom ispovesti glumice Milene Radulović je za svaku pohvalu.

Očekujem da ovakvu doslednost u osudi napada i ohrabrivanju žrtava ministarka kulture pokaže prvom sledećom prilikom kada bude ugrožena bezbednost novinara i novinarki. Tek tada ćemo moći da kažemo da se ministarka ponaša ne samo kao ministarka kulture već i infomisanja, kako u celosti glasi njen portfelj.

Veoma je bitno da se ovakve poruke konstatno šalju iz vrha države i da pomognu kreiranju atmosfere u kojoj će počinioci ovakvih dela biti brzo i oštro sankcionisani. I da niko neće ostati neotkriven. U takvim okolnostima na plodno tlo dolazi i inicijativa zamenice Zaštitinika građana za prava deteta i rodnu ravnopravnost o usvajanju Kodeksa o pravima građana na internetu kojim bi se preporučila pravila ponašanja učesnika u cilju zaštite prava građana.

U ovakvoj atmosferi očekujemo sutrašnje ročište na suđenju optuženima za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića. Potvrdu o odbacivanju inicijative za izuzeće sudije Slavka Žugića potvrdila je advokat odbrane Zora Dobričanin Nikodinović, koja je svojevremeno i pokrenula predlog za njegovo razrešenje. Jedino u čemu mogu da se složim sa njenim izjavama portalu „Žig info“ je ocena da je „sve to previše napeto, da se oseća stres u sudnici i da se stvara neprijatna atmosfera“.

Ne  mogu se složiti sa ocenom o „neprirodnoj ubrzanosti“ pošto mi je, uz svo razumevanje prava na odbranu, i dalje nelogičan spisak svih mogućih razloga, opravdanja i inicijativa za odlaganje ročišta, koja su ovaj proces uvela u njegovu treću godinu. Opravdanje da se sve više-manje odigrava u skladu sa standardima, rokovima i kašnjenjima ovdašnjeg pravosuđa za mene je neprihvatljivo. I ne zanima me.

Zanima me samo pravda za Milana. I za Slavka. I za sve njihove koleginice i kolege koji su izloženi pretnjama i nasilju samo zato što profesionalno rade svoj posao u interesu javnosti.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi