Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Zaštitnik građana: Sankcionisati govor mržnje na internetu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 01. 2021.

Autor: Tanjug Izvor: RTV

Zaštitnik građana: Sankcionisati govor mržnje na internetu

Zamenica Zaštitnika građana za prava deteta i rodnu ravnopravnost Jelena Stojanović pozvala je danas nadležne organe i sve učesnike u javnom životu da usvoje kodeks o pravima građana na internetu, kojim bi se preporučila pravila ponašanja učesnika u toj sferi u cilju zaštite prava građana, a posebno dece, od govora mržnje i diskriminacije po bilo kom osnovu, saopštio je Zaštinik građana.

Stojanovićeva, takođe, od Tužilaštva za visokotehnološki kriminal traži da preduzme radnje iz svoje nadležnosti radi krivičnog gonjenja lica za koja postoji osnov sumnje da je izvršilo krivično delo Rasne i druge diskriminacije iz člana 387 Krivičnog zakonika.

"Diskriminatorno ponašanje i izjave na internetu, poput onih koje su pre nekoliko dana upućene deci pripadnicima romske nacionalne manjine, moraju odmah biti sankcionisani od strane nadležnih organa. Zato tražim od Tužilaštva za visokotehnološki kriminal da hitno reaguje povodom poslednje diskriminacije romske dece na društvenim mrežama", navela je Jelena Stojanović.

"Zaštita prava i najboljeg interesa deteta treba da bude prioritet u radu nadležnih organa ali i celog našeg društva", navela je Stojanović i apelovala na sve učesnike u javnoj komunikaciji da se uzdrže od izjava i ponašanja koje izazivaju rasnu ili diskriminaciju po bilo kom osnovu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi