Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  U Kraljevu novac podeljen, u Raški na čekanju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

15. 05. 2015.

Autor: V. Aranđelović

U Kraljevu novac podeljen, u Raški na čekanju

Nije bilo pritisaka kraljevačke vlasti na komisiju koja je odlučivala o raspodeli budžetskog novca namenjenih projektnom finansiranju, ali je bilo ljutnje nezadovoljnih medija.

Kraljevačko gradsko veće nedavno je potvrdilo odluku komisije koja je odlučivala o raspodeli budžetskih sredstava namenjenih projektnom finansiranju medija. Za ove potrebe vlasti će iz gradske kase da isplate novinskim kućama 15 miliona dinara što je 0,5 odsto ukupnog budžeta.

U trci za raspodelu ovog novca našlo se 14 projekata, ali su članovi komisije ocenili da uslove ispunjava deset predloga. Tako je 14,5 miliona dinara podeljeno kraljevačkim televizijama, novinama, radio stanicama i portalima, a kome će otići prostalih 500.000 odlučiće gradonačelnik.

Najviše novca pripalo je medijskoj kući Radio televiziji Kraljevo (u oviru koje posluje i list „Ibarske novosti”) i Kraljevačkoj televizija - po 4,3 miliona dinara. RTV Kraljevo dobijeni novac iskoristiće za realizaciju tri projekta, pa je 600.000 dinara namenjeno radiju, televiziji 3,2 miliona, a listu „Ibarske novosti” 500.000 dinara. Nešto manje novca, odnosno 3,4 miliona dinara komisija je izdvojila za televiziju „Melos” i realizaciju informativnog programa i emisija u kojima gosti sučeljavaju mišljenja.

Na spisku dobitnika našao se i radio 996 koji će u priloge o radu lokalne samouprave i o zaštiti dece, mladih i osoba sa invaliditetom da uloži 640.000 dinara budžetskog novca.

Najviše razloga za slavlje, iako je reč o raspodeli skromnih sredstava, imaju portali budući da prošle godine nisu dobili ni dinar iz gradske kase uprkos činjenici da su registrovani kao mediji. Tako će portalima „Kraljevačke novosti” i „Kraljevo onlajn” biti isplaćeno 540.000, odnosno 240.000 dinara. Toliko će da dobije i onlajn list „Kraljevački magazin”. Produkcija KSMK potpomognuta je sa 840.000 dinara za realizaciju emisije „Dolina vekova”.

Raspodela novca protekla je, kako kaže predsednik komisije Miroljub Dugalić, bez pritiska vlasti ali ne i vlasnika pojedinih medija. Nije izbegnuta ni ljutnja koju su najotvorenije pokazale televizije „Melos” i RTV Kraljevo, budući da su očekivali veći deo budžetskog kolača.

„Tako su oni najednom, a za razliku od prošle godine zauzeli kritički pristup prema radu lokalne vlasti. Poprilično smo nezadovoljni projektima, nije bilo kreativnih predloga, već je reč o onome što oni već nude gledaocima. Među deset projekata jedino se idejom ističu produkcija KSMK i portal „Kraljevačke novosti”, odnosno njihove emisije „Dolina vekova” i „Tvoje pare tvoje pravo” o kontroli trošenja javnih sredstava „objašnjava Dugalić koji je za rad u komisiji predložen od Udruženja novinara Srbije (UNS).

Naš sagovornik istakao je da je komisija, koju su činili još i novinari Branko Vučković iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Marija Obrenović iz „Lokal presa”, zaključila da je neophodno da kod prvog rebalansa budžeta bude izdvojen bar ceo procenat za pomoć medijima. Tu ideju podržao je, kaže Dugalić, i gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić. Na taj način SO Kraljeva se približava ciljevima imicijative UNS-a da lokalne zajednice izdvajaju 2 odsto iz budžeta za finanasiranje lokalnih medija.

U Raški situacija je drugačija – novca za medije ima, ali nema ko da konkuriše za raspodelu 30 miliona dinara, što je čak tri procenta ukupnog budžeta. To ne znači da u ovom gradu ne postoje mediji, već da jedna medijska kuća čeka novog vlasnika budući da je javno preduzeće, a druga nema sve neophodne papire. Zbog toga, konkurs za projektno finansiranje još nije raspisan.

„Čekamo jun kada ističe rok za privatizaciju, pa ćemo onda da raspišemo konkurs i podelimo predviđeni novac „, kaže Ignjat Rakitić, predsednik SO Raške, i dodaje da ima zainteresovanih za privatizaciju Radio televizije Raška.

Podsećanja radi, ista suma novca bila je i prošle godine izdvojena za finansiranje medija. Međutim, ceo iznos dobijala je RTV Raška.

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi