Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Udruženje novinara Poljske: RSF politizuje listu medijskih sloboda
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

24. 04. 2020.

Autor: J. P. Izvor: UNS

Udruženje novinara Poljske: RSF politizuje listu medijskih sloboda

Udruženje novinara Poljske obavestilo je Udruženje novinara Srbije da oštro osuđuje „nepravednu“ i „nepouzdanu“ ocenu Reportera bez granica (RSF) koji su Poljsku na listu indeksa medijskih sloboda za 2020. godinu postavili na 62. mesto.

Ovo udruženje istaklo je da ocena RSF-a kada je reč o Poljskoj ne odražava pravu situaciju novinarskih sloboda u toj zemlji.

„RSF ponovo uzima u obzir samo odabrane slučajeve i zanemaruje druge. Izbor argumenata govori o politizaciji kriterijuma prema kojima RSF ocenjuje. Indeks medijskih sloboda RSF-a postaje sredstvo za sukobljavanje političkih opcija, umesto da bude verodostojna i pouzdana procena medijskih sloboda u Poljskoj“, navodi ovo udruženje.

saopštenju Centra za praćenje medijskih sloboda poljskog udruženja novinara navodi se da je ovogodišnji pad Poljske na listi RSF-a za čak 44 mesta u odnosu na 2015. godinu, „apsolutno nerazumljiv i neopravdan“.

Iz ovog centra naveli su da je kao opravdanje za ovogodišnji drastični pad Poljske na listi medijskih sloboda RSF, između ostalog, ukazao na pokušaje trenutne vlasti da kontroliše pravosudni sistem što počinje da utiče na slobodu izražavanja u nezavisnim medijima, iako nisu dati primeri koji bi opravdali ovu radikalnu tezu.

Apelovali su da novinari budu oprezni prilikom navođenja zaključaka RSF-a, zato što on postaje izvor pogrešnih procena stvarnog stanja u medijima u Poljskoj, Evropi i svetu.

Istakli su i da se analiza medijskih sloboda RSF-a zasniva na anketi predstavnika medija koje je ova organizacija u 180 zemalja odabrala, kao i da u tu anketu nisu uključeni predstavnici najvećeg i najstarijeg Udruženja poljskih novinara u toj zemlji, kao i njegovog tela Centra za praćenje medijskih sloboda.

Komentari (2)

ostavi komentar
pet

24.04.

2020.

Забезекнути [neregistrovani] u 22:13

ЧУДНО

Зар "Репортере без граница" одвајкада не одликује објективност без премца - то је, ваљда, свима познато!? Мора да неко покушава да их представи у кривом огледалу, авај!

Odgovori
pet

24.04.

2020.

Saša [neregistrovani] u 20:00

Nisam uzalud tvrdio

Već više od godinu dana ukazujem srpskoj javnosti na neutemeljeni i ničim dokazane tvrdnje da Reporteri bez granica (ali i Freedom House) iznose podatke o medijskim slobodoama u Republici Srbijikoje koje su u najamanju ruku – sporne! Kolege iz Udruženja novinara Poljske su ovim obraćanjem Udruženju novinara Srbije samo potvrdile takve moje sumnje. Iz njihovog dopisa sam (konačno) saznao kako Reporterio bez granice dolaze do podataka na osnovu kojih rangiraju zemlje po medijskim slobodama. Taj kriterijum najbolje govori o ozbiljnosti ove civilne organizacije, čiji je. inače, budžet nešto više od šest miliona evra. Za tu cifru se svakog ponedeljka može tvrditi da je sreda, a sredom da je ponedeljak. O tome što Reporteri bez granica sebi dozvoljavaju da budu vrhovni arbnitri u određivanju stepena medijskih sloboda u nekoj državni za mene nije problem, ali jeste kada manji deo srpske javnosti bespogovorno podržava njihove stavove i politizuje svaki izveštaj te organizacije. Reporteri bez granica su, inače, osnovani i rade u Parizu (Francuska). Pošto sam nedavno posetio tu zemlju, ondav slobodno mogu reći da bi ova organizavija prvo trebalo da se pozabavi dešavanjima u svojoj drža vi, pa tek onda drugima da deli lekcije.
Aleksandar Gajović
Državni sekreetar MKI

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi