Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Ljiljana Smajlović: Zakon o javnom informisanju se ne primenjuje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

11. 11. 2009.

Ljiljana Smajlović: Zakon o javnom informisanju se ne primenjuje


Zakon o javnom informisanju oterao je novinare u autocenzuru, zbog čega će Udruženje novinara Srbije podneti još jednu inicijativu za ocenu njegove ustavnosti, najavila je predsednica UNS Ljiljana Smajlović na tribini "Primena Zakona o javnom informisanju, Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti".

Nastavljaju se pritisci na štampu, a to je u svom izveštaju primetila i Evropska komisija. Zakon o javnom informisanju u praksi se ne primenjuje, zbog čega nema drakonskih kazni prema medijima i postupaka pred Trgovinskim sudom.

Kršenja pretpostavke nevinosti u medijima svakako ima, ali tužilaštvo na to ne reaguje - navela je Smajlovićeva i apelovala da se zakon ne primenjuje, jer nanosi štetu i medijima i Srbiji na putu ka EU.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić govorio je o zakonima o slobodnom pristupu informacijama i zaštiti podataka ličnosti, naglasivši da je primena oba zakona mera demokratizacije društva.

Prema njegovim rečima, od usvajanja Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja broj informacija koji se traži po tom osnovu povećan za oko 10 puta.Šabić je kazao da je na planu slobodnog pristupa informacijama učinjen pomak i da su u velikoj meri tome doprineli novinari.

Advokat Božo Prelević upozorio je na to da se vlasti u Srbiji hvale samo brojem usvojenih zakona "Pisac Zakona o informisanju je nepoznat, njega je napisao N.N. genije, bez osluškivanja šta o tome kaže stručna javnost.

"Mi smo u dilemi da svojim kritikama ne odmognemo demokratskim procesima, a pomognemo radikalima. Međutim, to mora da ima granicu. Kao što je nekad mantra bilo „bratstvo i jedinstvo“, danas su to „evropski standardi“. Sve možete da provučete kroz evropske standarde, ali nije sve evropski standard".

Glavni i odgovorni urednik Presa Dragan J. Vučićević kaže da je Zakon o javnom informisanju odveo ne samo lokalne već i velike medije u neku vrstu autocenzure.

"Taj zakon mora da se promeni. Postoji jedna strana kompanija koja izdaje jedne dnevne novine u Srbiji i koja je u nekoliko navrata grubo prekršila Zakon o informisanju, a za to niko nije odgovarao, apsolutno niko!

Jedan advokat se u jednoj opštini u Beogradu ubio skokom s četvrtog sprata unutar zgrade. Te novine su na naslovnoj strani objavile sliku mrtvog čoveka s razbijenom lobanjom u lokni krvi u krupnom kadru. Niko nije reagovao! A to nije bio Kurir. Nama su prodavali priču "mi se borimo protiv Kurira zato što tako piše i objavljuje te slike". Sad objavljuju druge novine i niko ne reaguje - podsetio je Vučićević.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi