Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Vlasta Cenić i Ninoslav Miljković posetili DNKiM
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

28. 03. 2023.

Autor: J.M. Izvor: UNS-DNKiM

Vlasta Cenić i Ninoslav Miljković posetili DNKiM

Jedan od najuspešnijih dečjih pesnika na prizrensko-timočkom dijalektu Vlasta Cenić i novinar Radio Aleksinca Ninoslav Miljković posetili su danas Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM). Domaćini su im bili predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević i sekretar DNKiM-a Jelena Marković.

Dom kulture „Gračanica“ organizovao je književne časove Vlaste Cenića, koji se u okviru posete susreo sa decom iz Gračanice, Velike Hoče i prizrenskim bogoslovcima. Ovom prilikom posetio je i Društvo novinara Kosova i Metohije gde je, kako je rekao, sa starim znancima razmenio informacije i iskustva.

“Sreli smo se sa divnim ljudima sa kojima sarađujemo, družimo se. Opet smo ovde, na Kosovu i Metohiji, snimali priloge za naše radio emisije i novine. Osećamo se kao domaćini, stari znanci koji žele da razmene informacije i iskustva. Izuzetno je bilo i ovog puta. Pored moje velike ljubavi, novinarstva, stvaralaštvo za decu mi je jako važno”, istakao je.

Cenić je, kako je rekao, čitanjem stihova na prizrensko-timočkom dijalektu potvrdio da se dijalekti moraju čuvati, negovati i poštovati.

“Književni jezik treba učiti, ali se narodnog ne treba stideti. Narodni govori su ukras ili dopuna književnom jeziku. Važni su i dragoceni. Ako nam ti dijalekti odu u zaborav, ostaće zaboravljen i izgubljen deo našeg i nacionalnog identiteta - nekog našeg genedskog koda. Ipak je taj dijalekat u nama i iz nas progovara vekovima”, napominje pesnik i novinar Cenić.

Novinar Radio Aleksinca, Ninoslav Miljković, kaže da se sa Kosova i Metohije u svojim redakcijama vraćaju sa pozitivnim osećanjima, ali i sa novim pričama - onim životnim, koje objavljuju u svojim medijima.

“Deo toga što smo objavili u štampi, a nadamo se da ćemo sve uskoro pretočiti u knjigu koja će biti trajni dokument života i rada ljudi na Kosovu i Metohiji koji su na neki način zadužili srpski rod. Mi se prilikom svakog dolaska, kao i kada naše kolege dolaze kod nas rukovodimo krilaticom ‘Srbi su potrebni Srbima’. Tri do četiri puta godišnje dolazimo kod prijatelja, što predstavlja radost za njih, ali i inspiraciju za nas”, zaključio je Miljković.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi