Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Novinarska udruženja i sindikati danas o zajedničkoj platformi za socio-ekonomski dijalog
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

07. 12. 2022.

Autor: SINOS/UNS Izvor: SINOS/UNS

Novinarska udruženja i sindikati danas o zajedničkoj platformi za socio-ekonomski dijalog

Na inicijativu Sindikata novinara Srbije (SINOS) danas će u Domu novinara Srbije biti održan sastanak na koji su pozvani predstavnici Udruženja novinara Srbije (UNS), Nezavisnog udruženja novinara (NUNS) i novinarskih i medijskih sindikata radi dogovora o izradi platforme za uspostavljanje socijalnog dijaloga koji će voditi do potpisivanja posebnog (granskog) kolektivnog ugovora u medijskoj sferi.

Zajednička obaveza novinarskih udruženja i sindikata je da se poboljša položaj nekoliko hiljada medijskih radnika koji u ovom trenutku u Srbiji rade u neregularnim uslovima: neki bez ugovora o radu, drugi sa minimalnim i neredovnim platama, treći bez plaćenog prekovremenog rada, četvrti bez slobodnih dana i godišnjeg odmora, peti bez zdravstvenog osiguranja ...

Cilj je da se obezbede elementarni uslovi za dostojanstveni rad u medijskoj delatnosti kako bi novinari i medijski radnici bili u mogućnosti da profesionalno obavljaju svoj posao  - da štite javni interes.

Akcionim planom za sprovođenje Medijske strategije predviđeno je da u poslednjem kvartalu ove godine bude uspostavljen socio-ekonomski dijalog, ali poslodavci u medijskoj delatnosti još nisu formirali organizaciju koja bi sindikatima bila partner u pregovorima.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi