Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Učesnici tribine povodom Evropskog dana jezika: Kosovske institucije ne šalju srpskim medijima saopštenja na maternjem jeziku
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

27. 09. 2022.

Autor: J. Marković Izvor: UNS/DNKiM

Učesnici tribine povodom Evropskog dana jezika: Kosovske institucije ne šalju srpskim medijima saopštenja na maternjem jeziku

Učesnici tribine u Gračanici, povodom Evropskog dana jezika, istakli su da većina kosovskih institucija ne poštuje pravo srpskih medija da dobijaju saopštenja na maternjem jeziku.

Na skupu posvećenom temi „Kako se sporazumevamo – upotreba jezika na Kosovu i Metohiji“ ukazano je na ugroženost srpskog jezika i poslata je poruka iz Doma kulture u Gračanici da Srbi na Kosovu i Metohiji imaju pravo na upotrebu svog maternjeg jezika.

Novinarka i pisac Ivana Vanovac, ukazala je na to da novinari nikada ne treba da prestanu da podsećaju javnost na borbu za sopstvena prava.

 „Najvažnija poruka koju treba da pošaljemo je da imamo pravo na upotrebu našeg jezika. Imamo to pravo jer nam to zakonske odredbe garantuju. Građani imaju pravo da, gde god da se nalaze, zahtevaju da im se u krajnjoj liniji službenik obrati na njihovom jeziku koji je zakonom zagarantovan.“, ukazuje Vanovac

Novinar Budimir Ničić kaže da je parola evropske administracije da vrednuje sve evropske jezike. Međutim, kako je istakao, u praksi ponekad i nije tako.

„Čini mi se da se ti isti Evropljani, kada izađu iz Brisela, ne pridržavaju tih pravila i standarda u potpunosti. Kada najviši evropski zvaničnici dozvoljavaju tako nešto, postavlja se pitanje: Kakva je onda situacija na nekom drugom nivou? Svakodnevno se suočavamo sa tim problemom da li nam je obezbeđen prevod ili se skrnavi naš jezik“, objašnjava Ničić.

Profesor i društveni aktivista Ivan Nikolić, mišljenja je da civilno društvo i mediji zajedno nisu dovoljni da se nepoštovanje Zakona o upotrebi jezika iskoreni i dodaje da albanska zajednica nema sluha za naš problem.

„Postoji blagi napredak, ali je toliko spor i zanemarljiv da se skoro i ne vidi. Ozbiljna je uloga nas kao pojedinaca da, pre svega, poznajemo svoja prava na jezik i mehanizme za žalbe, u slučaju da su ta prava ugrožena. Bitno je da se konstantno borimo zato što je ovo problem koji, nažalost, neće moći lako da se reši“, ističe Nikolić.

 

Profesor srpskog jezika i književnosti Ivana Arsić Mišković, istakla je važnost upotrebe maternjeg jezika kroz reči da, kada nema jezika, nema ni naroda.

„Ne smemo da dozvolimo da bilo gde, gde se mi nalazimo naš jezik bude zaboravljen, odnosno, da zaboravimo na sebe i na svoj jezik. Mi smo u školi na braniku otadžbine. Mi koji predajemo srpski jezik i književnost branimo naš jezik, našu kulturu. Govorimo o tome koliko je važno da sačuvamo čistotu srpskog jezika“, istakla je Arsić Mišković.

Predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević, napomenuo je da nastavnik srpskog jezika mora biti u bliskoj vezi sa piscima, jezikom i da mora biti taj koji će imati tu široku svest o upotrebi i očuvanju sile i snage jezika.

„Strah od upotrebe maternjeg jezika je nešto sa čime ćete se vi nastavnici prvo suočiti i od čega morate oslobađati decu. Posledice te esencijalne nesigurnosti se, naravno, na prvom mestu vide u školama. Svaki put razmišljam o tom strahu, svih nas, koji je dubok i koji nikada neće biti bez posledica“, dodaje Rakočević.

Evropski dan jezika obeležava se svake godine i ustanovio ga je Savet Evrope 2001. godine. Za cilj ima informisanje javnosti o značaju učenja jezika, kao i povećanje stepena višejezičnosti i međusobnog sporazumevanja.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi