Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Preminuo još jedan novinar NIU ,,Libertatea” Đorđe Subu (1946-2021)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

08. 10. 2021.

Autor: Teodora Smoljan Izvor: UNS

IN MEMORIAM

Preminuo još jedan novinar NIU ,,Libertatea” Đorđe Subu (1946-2021)

Drugog oktobra nas je iznenada napustio još jedan kolega iz Novinsko izdavačke ustanove na rumunskom jeziku ,,Libertatea“, Đorđe Subu, novinar koji je radio u redakciji ,,Libertatea“ u Novom Sadu. Đorđe Subu bio je i dugogodišnji član Udruženja novinara Srbije.

Pozdravio se od života i otišao u susret svojim starim prijateljima: Joci Buliku, Kosti Rošu, Jonelu Balteanu, Jonu Kondanu, Florinu Ursulesku… ka velikom putovanju ka večnosti.

Đorđe Subu je rođen 1946. godine u Begejcima, danas Torak, gde je završio osnovnu školu. Srednju poljoprivrednu školu je završio u Kovinu, a Višu Poljoprivrednu školu u Zemunu.

Četiri decenije se profesionalno bavio novinarstvom. U nedeljniku ,,Libertatea“ je pisao reportaže, članke o kulturnim dešavanjima i intervjue.

Na početku svoje karijere uređivao je rubriku satire i humora ,,Sakupljeno iz sela“, budući da je i sam bio autor humoristične proze. Kasnije se preorijentisao na poljoprivredu i više decenija je uređivao stranu o poljoprivredi ,,Panonsko ogledalo“ i stranicu ,,Vojvodina“ gde je pisao o aktivnostima pokrajinske vlade, kao i intervjue sa raznim istaknutim političarima i funkcionerima.

Bio je prvi odgovorni urednik književnog lista ,,Lumina Torăceană“ (,,Toračanska svetlost“) koji je izdao književni klub studenata iz Begejaca, čiji je on bio i predsednik (1969. godine).

Dobitnik je Prve nagrade za humoristički tekst na Festivalu humora Begejci ,,71“, a 2007. godine na godišnjoj skupštini udruženja novinara iz Vojvodine, Đorđe Subu je osvojio nagradu ,,Dr Petar Drezgić".

Nagrađivan je i od strane Saveza novinara, privrednih komora, na Međunarodnom poljoprivrenom sajmu u Novom Sadu… Bio je inicijator i jedan od osnivača Društva agrarnih novinara, posle koje je nastalo Udruženje za poljoprivredu, selo i informisanje - ,,Agro Rural Pres“, koje je registrovano u Briselu.

Objavio je dve knjige ,,Poljoprivredni almanah“ (izdat od strane Izdavaštva ,,Libertatea“ 1998. godine) i ,,Poljoprivredni almanah 2010“ (objavljen u Novom Sadu 2011. godine od udruženja za poljoprivredu, selo i informisanje - ,,Agro Rural Pres“).

Među kolegama i poštovaocima ostaće upamćen kao čovek autentične duhovitosti, korektan i odgovoran, a svojim tekstovima svih ovih godina je ostavio neizbrisiv trag u rumunskom novinarstvu sa ovih prostora.

Neka mu je večna slava.

Teodora Smoljan, koordinator filijale iz Srbije Udruženja profesionalnih novinara Rumunije i odgovorni urednik nedeljnika ,,Libertatea“ (2012-2021)

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi