Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Otkazana sednica Saveta REM-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

14. 05. 2021.

Autor: J. P. Izvor: UNS

Otkazana sednica Saveta REM-a

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) ni danas nije izabrao članove upravnih odbora javnih servisa jer je sednica otkazana, saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS).

Predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić otkazala je sednicu sinoć iz zdravstvenih razloga, ali još jedan član nije mogao da prisustvuje sednici pa Savet ne bi imao dvotrećinski kvorum za donošenje ove odluke. 

Na dnevnom redu današnje sednice, članovi Regulatora trebalo je da razmatraju liste kandidata i imenuju po šest novih članova upravnih odbora Radio-televizije Srbije (RTS) i Radio-televizije Vojvodine (RTV), ali je međutim ta odluka po treći put za redom odložena.

Članovi Saveta na prethodne dve sednice u aprilu nisu imali kvorum za donošenje ove odluke, koja se donosi dvotrećinskom većinom ukupnog broja članova.

Savet Regulatornog tela, inače, trenutno ima sedam, umesto devet članova, jer je Slobodan Cvejić prošle godine podneo ostavku, a kompozitor Zoran Simjanović nedavno preminuo. Poslanici Skupštine Srbije treba da izaberu između novinara Milorada Vukašinovića i Gorana Erora novog člana Saveta.

UNS i Strukovni sindikat RTS-a, podsetimo, tražili su da Savet REM-a hitno imenuje članove upravnih odbora javnih servisa, jer se odlaganjem izbora narušava integritet i funkcionisanje oba javna medijska servisa.

REM je pre osam meseci raspisao konkurs za nove članove upravnih odbora javnih servisa, ali ta odluka još nije doneta. Javni medijski servisi su u aprilu ostali bez organa upravljanja, jer je istekao mandat po šestoro članova UO RTS-a i RTV-a.

Za članove oba Upravna odbora predloženo je 62 kandidata, a na članovima Saveta REM-a je da izaberu njih 12, koji će u narednih pet godina upravljati javnim servisima.

UNS je za člana UO RTS-a predložio istaknutog novinara i književnika Muharema Bazdulja, a za člana UO RTV-a Valentina Mika, dugogodišnjeg novinara i urednika u višejezičnim i manjinskim medijima.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi