Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Predstavnici NR Kine, UNS-a, Vlade Srbije i Grada Beograda odali počast ubijenim kineskim novinarima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

07. 05. 2021.

Izvor: UNS

Predstavnici NR Kine, UNS-a, Vlade Srbije i Grada Beograda odali počast ubijenim kineskim novinarima

„Večno ćemo vam biti zahvalni i večno ćete biti u našim srcima. To je poruka koju svake godine šaljemo sa ovog mesta našima kolegama u Kini“, izjavio je predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Vladimir Radomirović, prilikom odavanja počasti ubijenim kineskim novinarima u NATO agresiji na Saveznu Republiku Jugoslaviju 1999. godine.

Ambasadorka NR Kine u Srbiji Čen Bo, predsednica Izvršnog odbora UNS-a Dragana Pejović i predsednik Vladimir Radomirović, ministarka Darija Kisić Tepavčević i predstavnici Grada Beograda, polaganjem venaca ispred spomen obeležja na mestu srušene kineske Ambasade odali su danas počast ubijenim kineskim novinarima 1999. godine.

„Na vencu koji smo danas položili piše – večno ćemo vam biti zahvalni i večno ćete biti u našim srcima. To je poruka koju svake godine sa ovog mesta šaljemo našim kolegama novinarima u Kini“, rekao je predsednik UNS-a Radomirović.

On je dodao da je UNS, koji je član Novinske mreže „Pojas i put“, predložio da nagrada te mreže, za razumevanje među narodima, ponese ime naših kolega koje su ubijene u NATO napadu. „Smatramo da bi to bilo najbolje sećanje na njih, kao i da je važno da novinari doprinose boljem razumevanju među narodima kako se ne bi dešavalo ono što se desilo ovde u noći, 7. maja 1999. godine“, rekao je Radomirović.

Ambasadorka Kine Čen Bo zahvalila je Vladi Republike Srbije, Gradu Beogradu, Udruženju novinara Srbije i svim srpskim prijateljima što svake godine obnavljaju sećanje na poginule kineske novinare.

„Sa svojim srpskim kolegama, tri kineska novinara svojim životima su platili cenu zaštite istine, pravde i pravednosti. Nikada nećemo zaboraviti zločin učinjen od strane agresora, koji je na najbrutalniji način pogazio ljudska prava, a u ime takozvane zaštite, odbrane ljudskih prava", rekla je Čen Bo.

Ministarka za rad, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je da se danas odaje počast onima čiji su „životi ugašeni tokom bezumlja NATO agresije“ u Srbiji. Ona je istakla i da je Srbija beskrajno zahvalna kineskom narodu i kineskim novinarima, koji su i u tim teškim trenucima bili uz našu zemlju.

„Narodna Republika Kina je naš veliki prijatelj, koji nam uvek pruža bezgraničnu podršku u svim izazovima koji se nađu pred nama. Prava je privilegija imati takve prijatelje kao što je kineski narod“, rekla je Kisić Tepavčević.

U NATO napadu na ambasadu Narodne Republike Kine 7. maja 1999. godine, u 23 sata i 45 minuta poginuli su Su Sinhgu i Džu Jing, dopisnici lista Guangming žibao i Šao Junhuan, novinarka agencije Sinhua. Američka vlada je posle napada tvrdila da je ambasadu napala greškom i izvinila se kineskoj državi, ali je ovaj napad izazvao višednevne masovne proteste širom Kine.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi