Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Komisija pozvala da se obrati pažnja na eventualne sukobe interesa kandidata
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

06. 05. 2021.

Izvor: UNS

Komisija pozvala da se obrati pažnja na eventualne sukobe interesa kandidata

Kandidaciona komisija pozvala je sve kandidovane članove za organe Udruženja novinara Srbije da je u roku od deset dana obaveste o eventualnim smetnjama za njihov izbor u organe UNS-a. Pozvala je i sve članove Udruženja da je u istom roku obaveste o eventualnim saznanjima o mogućem sukobu interesa predloženih kandidata.

Kandidaciona komisija, u sastavu Ljiljana Smajlović, Petar Jeremić i Snežana Bradić, na sastanku je juče konstatovala da su za 40 mesta u Upravi pristigle 72 uredne kandidature, za pet mesta u Nadzornom odboru 12 kandidatura, a za pet mesta u Sudu časti deset kandidatura.

Za predsednika UNS-a pristigle su dve kandidature. Sadašnjeg predsednika UNS-a Vladimira Radomirovića za predsednika je kandidovalo 73 potpisnika – redovna člana UNS-a, dok je kandidaturu za Živojina Rakočevića potpisalo 62 redovna člana Udruženja.

Kandidaciona komisija je primila i prigovor člana Uprave UNS-a Anela Grbovića na kandidaturu Živojina Rakočevića o postojanju sukoba interesa da bude izabran za predsednika UNS-a, te je zatražila od Rakočevića da je obavesti o svim činjenicama bitnim za postojanje sukoba interesa u njegovom slučaju.

„Kandidaciona komisija je primila prigovor koji osporava Vašu kandidaturu za predsednika UNS-a zbog sukoba interesa iz člana 20 Statuta UNS-a, jer kao direktor Doma kulture Gračanica, imenovan odlukom privremenog organa lokalne uprave, ne možete biti birani u organe UNS-a, odnosno za predsednika Udruženja“, navela je Komisija u pismu Rakočeviću.

Komisija u dopisu Rakočeviću objašnjava da „postojanje sukoba interesa ne sprečava kandidaturu, ali sprečava izbor što znači i uvršćivanje u konačnu listu za izbor, koju utvrđuje Kandidaciona komisija“. „Zbog ozbiljnosti i važnosti prigovora i odluke o njemu pozivamo Vas da bez odlaganja obavestite Komisiju o svim činjenicama bitnim za postojanje sukoba interesa u Vašem slučaju, kao i o Vašem stavu i razlozima vezanim za ovo pitanje”, navela je Komisija.

Povodom ovog prigovora Anela Grbovića na kandidaturu Rakočevića za predsednika UNS-a, a vezano za čl. 20 Statuta UNS-a koji sprečava izbor redovnih članova UNS-a u organe UNS-a, Komisija je pozvala sve kandidovane članove za organe Udruženja da je u roku od deset dana obaveste o eventualnim smetnjama za njihov izbor. Pozvala je i sve članove Udruženja da je u istom roku, na imejl press@uns.org.rs, obaveste o eventualnim saznanjima o mogućem sukobu interesa predloženih kandidata.

Odredbom člana 20 Statuta UNS-a u organe UNS-a i u organe saveza i asocijacija u kojima je UNS član, ne mogu biti birani članovi UNS-a ako su:

• zaposleni, službenici i funkcioneri republičke ili pokrajinske Vlade i ministarstava i sekretarijata i lokalnih organa uprave;

• funkcioneri u političkim strankama ili ako su članovi u telima političkih stranaka;

• vlasnici, suvlasnici udela ili akcija u pravnom licu koje je osnivač medija, ako u konkretnom mediju ima više od pet zaposlenih, ne računajući same vlasnike ili suvlasnike udela ili akcija onih koji su zaposleni u osnivaču medija i

• direktori medija i njihovi zamenici ako u mediju ima više od 5 zaposlenih, ne računajući same direktore ili zamenike.

Član koji je izabran u organe UNS-a i u organe saveza i asocijacija u kojima je UNS član, može biti opozvan sa funkcije, ako u toku mandata nastupe okolnosti predviđene Statutom i zakonom koje bi onemogućile izbor tog člana u organe UNS-a i u organe saveza i asocijacija u kojima je UNS član.

Izborna Skupština Udruženja novinara Srbije biće održana u subotu, 29. maja u Beogradu. Na Skupštini će biti razmatran izveštaj o četvorogodišnjem radu UNS-a i izabrano rukovodstvo za naredni mandat. 

Liste kandidata za organe UNS-a možete pogledati OVDE.

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

10.05.

2021.

Александар Поповић [neregistrovani] u 16:12

Заштитити УНС

Лично сам забринут због нездраве атмосфере уочи годишње скупштине УНС. Много је ту оптужби, одбрана, харангирања... Као да се добрано "увукла" политика у читаву ствар. То само штети Удружењу, али пре свега новинарима, који се тешко боре за "корицу хлеба". Удружење мора да буде заштићено од овакве нездраве атмосфере. (новинар у пензији, од пре две године поново члан Удружења)

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi