Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  TV Sandžak se žali na diskriminaciju, UNS pozvao Grad Novi Pazar da sve medije tretira jednako
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

19. 02. 2021.

Autor: K. Kovač Nastasić Izvor: UNS

TV Sandžak se žali na diskriminaciju, UNS pozvao Grad Novi Pazar da sve medije tretira jednako

Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je danas od Grada Novog Pazara da prestane sa praksom nepozivanja pojedinih medija na događaje od javnog interesa.

UNS-u su se danas obratile kolege iz Sandžak Televizije, navodeći da im gradske vlasti nisu poslale poziv za događaj 16. februara, kada je ministar Tomislav Momirović bio u poseti Novom Pazaru.

Kako su naveli u pismu UNS-u, svi lokalni mediji, osim ove televizije, bili su obavešteni o događaju. Zbog činjenice da nisu znali za posetu, gledaoci njihove televizije, navode, bili su uskraćeni za informaciju i izveštaj o poseti ministra.

Iz Sandžak TV rečeno je UNS-u i da ovo nije prvi put da ova televizija jedina ne dobije poziv iz Grada za događaje, kao i da su se lokalnoj samoupravi bezuspešno obraćali nekoliko puta.

UNS je u pismu pozvao lokalnu samoupravu da sa ovakvom praksom prestane i da poštuje Zakon o javnom informisanju i medijima, po kojem se “sloboda javnog informisanja ne sme povređivati zloupotrebom službenog položaja i javnih ovlašćenja”.

Zakon propisuje i da je “zabranjena neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu”.

UNS je Novi Pazar podsetio da je dužnost novinara, propisana Kodeksom novinara Srbije, da od nosilaca javnih funkcija kontinuirano traže odgovore na pitanja od interesa za javnost, čak i kada oni odbijaju da na njih odgovore.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi