Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Asanž neće biti izručen Americi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

04. 01. 2021.

Autor: P. Kosić Izvor: UNS

Asanž neće biti izručen Americi

Džulijan Asanž zasad neće biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama. U svom obrazloženju, britanski sudija Vanesa Barajtser je objasnila da je takvu odluku donela zbog straha od pogoršanja Asanžovog mentalnog zdravlja koje bi potencijalno rezultiralo samoubistvom.

Ona je zatražila i da osnivač Vikiliksa bude pušten iz zatvora. Na zahtev njegovih advokata, u sredu će biti održano saslušanje nakon kog će biti odlučeno da li će Asanžu, uz kauciju, biti dopušteno da sa slobode prati nastavak suđenja. 

„Hvala svima koji su vodili kampanju protiv jedne od najopasnijih pretnji po slobodu medija poslednjih decenija“, napisao je uzbunjivač Edvard Snouden na Tviteru.

Novinar Glen Grinvold je upozorio da odluka britanskog suda nije pobeda za slobodu medija, upravo suprotno. „Sudija je jasno stavila do znanja da veruje da postoje osnovi za krivično gonjenje Asanža zbog objavljivanja dokumenata 2010. godine. Ovo je, u stvari, bila optužnica za bezumno opresivni američki zatvorski sistem”.

Poslednjih meseci, na društvenim mrežama se intenzivira kampanja za pomilovanje Džulijana Asanža (i Edvarda Snoudena). Novinari, javne ličnosti i zainteresovani pojedinci širom sveta se uzdaju u američkog predsednika Donalda Trampa kom je ostalo manje od mesec dana da učini tako nešto.

Podsećanja radi, američke vlasti terete Asanža za posedovanje (sedam tačaka) i otkrivanje nacionalnih odbrambenih informacija (devet tačaka). Za to bi pred američkim sudom mogao da bude osuđen na maksimalnu kaznu do 175 godina zatvora.

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

04.01.

2021.

anonymous [neregistrovani] u 19:03

divno

Nešto pozitivno u Novoj godini.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi