Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  REM ostavio rijaliti programe u dnevnim terminima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

02. 11. 2020.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

REM ostavio rijaliti programe u dnevnim terminima

Posle burne rasprave, članovi Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) nisu usvojili nacrt pravilnika prema kojem bi rijaliti programi prisilnog okruženja prešli u noćni termin, jer je od osam članova Saveta za tu odluku glasalo četiri, dok su četiri bili protiv.

Umesto pravilnika na današnjoj sednici Saveta REM-a, usvojena je odluka da službe regulatora urade nadzor nad takvom vrstom programa koji se trenutno prikazuju.

Članovi Aleksandra Janković, Radoje Kujović i Aleksandar Vitković koji nisu prisustvovali prethodnoj sednici na kojoj je odlučeno da se donese obavezujući pravilnik REM-a koji predviđa da vreme za rijalitije bude od 23 uveče do šest sati ujutru, usprotivili su se njegovom usvajanju.

Dok su jedni tvrdili da je u rijaliti programima dokazano kršenje zakona, drugi članovi Saveta REM-a rekli su da to mora biti potkrepljeno dokazima i činjenicama, da se može govoriti čak i u uvođenju cenzure, što može da pređe i u informativne i sportske programe.

Usvajanje nacrta pravilnika osporavano je zbog pravnog utemeljenja, postojanja zakona i pravilnika koji već staju u zaštitu maloletnika i ljudskog dostojanstva.

Višnja Aranđelović, članica Saveta REM-a smatra da je to telo napravilo „korak unazad“ ukoliko nacrt pravilnika ne bude usvojen, kao i da vremensko ograničavanje takvih programa predstavlja civilizacijsko i pitanje kakvo društvo želimo.

„Nepristojno je reći da imamo daljinski i da možemo da promenimo program. Šta mi onda ovde radimo, ako imamo daljinski? Mi smo tu da uredimo javni prostor“, rekla je Aranđelovićeva, koja je navela i da je nedovoljno prikrivanje tona (bipovanje) kada se rijalitiji emituju u dnevnim terminima za uređivanje takvog programa.

Ona je istakla i da je REM televiziji Hepi dodelio dozvolu za emitovanje dečjeg programa, da takav na toj televiziji ne postoji i da umesto dečjeg stalno gledamo rijaliti programe.

Aleksandra Janković, međutim, rekla je da u potpunosti „podržava zaključak pravne službe REM-a koja konstatuje da se nijedan programski sadržaj ne može unapred smatrati štetnim po razvoj maloletnika“ i da „impresionistički i voluntaristički“ pristup vodi ka „cenzuri i logičnom apsurdu“.

„Donošenjem pravilnika o ograničenju emitovanja rijalitija bez zakonske osnove i obrazloženja koje bi moralo da se zasniva na detaljnoj analizi, uvodi nas u pravne probleme. Obrazloženje mora biti zasnivano na činjenicama, a ne ličnim afinitetima, animozitetima“, rekla je Jankovićeva.

Ona je iznela predlog da se trenutno ne nastavlja procedura donošenja pravilnika i da umesto toga služba REM-a uradi nadzor nad rijalitijima koji se trenutno prikazuju, kao i da ih „strogo propusti kroz prizmu pravilnika o zaštiti maloletnika i ljudskog dostojanstva“.

Sa ovakvim predlogom bio je saglasan i Radoje Kujović, koji je rekao da se time ne gubi na vremenu u regulisanju ovakvog programa. „Pravilnici koji regulišu ovu oblast postoje. Unapred davanja primata predlogu za koji je glasalo pet članova Saveta REM-a nije potpuno sagledavanje ove materije“, rekao je on.

Ovom predlogu oštro su se protivili Zoran Simjanović i Judita Popović.

„Ako ćemo ponovo da otvaramo pitanje da li je potrebno da se rijaliti programi prisilnog okruženja izmeste iz dnevnog programa u noćni, šta smo mi uradili? Imali smo i pravilnik i zakon, ali očigledno da se ovi propisi nisu primenjivali u zaštiti maloletnika. Nemamo prava da promovišemo tu vrste kulture“, rekla je Popovićeva.

Simjanović je istakao da je o obavezujućem pravilniku da rijaliti programi budu vremenski ograničeni već glasano i da nacrt pravilnika treba da bude prosleđen Ministarstvu kulture i informisanja na mišljenje, što bi bio korak unapred.

Član Saveta REM-a Aleksandar Vitković, koji na prethodnoj sednici nije prisustvovao, tvrdi da rijaliti programi treba da pređu u noćni termin ali da, ako već postoje akti koji regulišu tu oblast, ne treba da se donosi „sasvim novi“ pravilnik.

I Goran Petrović, zamenik predsednika Saveta REM-a, izneo je stav da postoje pravne prepreke za usvajanje pravilnika prema kojem bi rijaliti programi prisilnog okruženja bili vremenski ograničeni.

Komentari (2)

ostavi komentar
čet

05.11.

2020.

Milan Đokić [neregistrovani] u 23:35

Tužni SREM

"Док су једни тврдили да је у ријалити програмима доказано кршење закона, други чланови Савета РЕМ-а рекли су да то мора бити поткрепљено доказима и чињеницама, да се може говорити чак и у увођењу цензуре, што може да пређе и у информативне и спортске програме."

Koliko ja znam mi već imamo cenzuru.
1) Nema stranaka u medijima ukoliko nije predizborna kampanja.
2) Svaka televizija mora da ima informativnu emisiju

Da li je ovo cenzura? Drugi meni da naređuju šta ću ja da emitujem? Da osnujem televizijsku stanicu ne bih poslušao i radio bih i ono što je zabranjeno od strane S REM-a. Kad bi bila cenzura za rijaliti, onda je i cenzura ako moram da imam dnevnik.

Jeste da to nije zabrabna, ali ne treba Savet-a REM meni da komanduje šta ću ja da emitujem. Ja sam "šerif" u mojoj kući (firmi) i igraće se onako kako ja sviram. Pa kome se ne sviđa ne mora da gleda.

Odgovori
pon

02.11.

2020.

anonymous [neregistrovani] u 20:52

ima način

Neka bude gde hoće, ali da se žestoko naplati. Ko hoće da gleda taj užas, neka debelo plati, pa da vidiš kako se neće gledati.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi