Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Tri godine od ubistva novinarke sa Malte, još uvek bez pravde
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

16. 10. 2020.

Autor: J. P. Izvor: UNS

Tri godine od ubistva novinarke sa Malte, još uvek bez pravde

Danas se navršava tri godine od ubistva malteške istraživačke novinarke Dafne Karuane Galicije. Novinarka je ubijena 16. oktobra 2017. godine u eksploziji bombe koja je bila postavljena ispod njenog automobila u blizini njene porodične kuće u gradu Bidnija. Još uvek nema osuđujuće presude za ovaj zločin.

 Njen najstariji sin Metju Karuan Galicija, neposredno posle ubistva, okrivio je Vladu Malte za smrt majke.

On je nedavno otkrio i da je predsednik Crne Gore Milo Đukanović ključna osoba iz Crne Gore kojom se njegova majka bavila dok je istraživala slučaj Možura. „Ispitivala je veze Đukanovića, premijera Malte Džozefa Muskata i vladajuće elite u Azerbejdžanu“, rekao je Metju za Vijesti.

Na treću godišnjicu ubistva novinarke, u saopštenju koje je potpisalo 19 svetskih organizacija za slobodu štampe i medija, među kojima su i Evropska i Međunarodna federacija novinara, zahteva se okončanje nekažnjivosti za ovaj gnusni napad.

Ove organizacije ističu da je odlaganje pravde, zapravo uskraćivanje pravde. Protiv poznatog malteškog biznismena, navodnog nalogodavca ubistva novinarke Jorgena Feneha vodi se krivična istraga, dok na suđenje čekaju trojica optuženih da su izvršili ubistvo, podsećaju.

Novinarka Dafna Karuana Galicija bila je poznata i po svom blogu „Running Commentary“, jednom od najčitanijih sajtova na Malti. Bila je više puta tužena za objave na njemu u kojima je otkrila nekoliko korupcijskih skandala u koje su bili umešani malteški političari, među njima i bivši premijer Malte Džozef Muskat.

Međunarodne novinarske organizacije danas ističu da je „neprihvatljivo“ da porodica novinarke, tri godine posle ubistva, mora da se bori protiv ovih tužbi za klevetu koje su između ostalih podneli i bivši premijer Muskat i njegova supruga.

Muskat je inače pod pritiskom javnosti, dve godine posle ovog zločina, podneo ostavku zbog, kako je naveo, pravne i političke krize koja je u Malti usledila posle ubistva novinarke.

Malteška novinarka je, kako su mediji ranije pisali, nekoliko dana pre ubistva podnela prijavu policiji zbog pretnji.

„Istraga je do danas otkrila opsežne propuste države i njenih entiteta da zaštite život novinarke Karuane Galicije, ali i zastrašivanja i uznemiravanja novinarke i njene porodice koji su dolazili sa najviših nivoa vlade“, navode ove organizacije.

Dafnu Karuanu Galiciju je list „Politiko“ 2016. godine imenovao za jednu od „28 ljudi koji oblikuju, drmaju i uzbuđuju Evropu“, nakon što je prva objavila vest o učešću maltičkih političara u aferi „Panama Papers“. Ubijena je u 53. godini, na vrhuncu 30-godišnje novinarske karijere.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi