Naslovna  |  Aktuelno  |  Građani traže da novinari pitaju  |  Nova pitanja građana: Koliko je obolelih radnika samoposluga, novinara, taksista? Zašto nema broja izlečenih? Kako štitimo ekipe hitne pomoći?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Građani traže da novinari pitaju

08. 04. 2020.

Autor: D. Bjelica Izvor: UNS

Nova pitanja građana: Koliko je obolelih radnika samoposluga, novinara, taksista? Zašto nema broja izlečenih? Kako štitimo ekipe hitne pomoći?

Udruženju novinara Srbije je za rubriku „Građani traže da novinari pitaju“ u samo nekoliko dana stiglo na desetine pitanja na koja građani u vreme vanrednog stanja zbog borbe sa koronavirusom traže odgovor nadležnih.

UNS objavljuje jedan broj pitanja u nastavku, a narednih dana objaviće ostala pitanja i pristigle odgovore.

- Koji je broj osoba zaraženih koronavirusom u zanimanjima proglašenim bitnim za funkcionisanje sistema – osoba koje rade u samoposlugama, taksista i zaposlenih u medijima?

- Zašto nema ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da na konferenciji na kojoj govore najviši predstavnici vlasti objasni šta, kada i kako da rade zemljoradnici, voćari i stočari?

- Šta će biti sa ljudima koji su tokom vanrednog stanja ostali bez posla pri čemu nemaju gde da se prijave kao nezaposleni?

Odgovor: NSZ evidentira nezaposlene i prima prijave za novčanu nadoknadu elektronskim putem

- Kako star čovek, koji je u izolaciji može doći do lekara, ako je bolestan, a nije u pitanju korona? Nisam nigde pronašla tu informaciju, a iz Doma zdravlja su mi, na to pitanje (centrala), odgovorili - nikako!

Odgovor: Do doktora i u vreme policijskog časa – prethodno pozovite dom zdravlja i za svaki slučaj policiju

- U Nišu se nalazi aparat za analizu uzoraka dnk koji je dobijen kao donacija Ohaja, koji može da uradi analizu 96 uzoraka za dva sata. Da li se on koristi?

- U apotekama nema leka Flunisan protiv depresije koji košta 200 dinara, da li recept propada za mesec u kom nije bilo moguće uzeti lek jer ga nema?

- Kakva je situacija u beogradskoj Hitnoj pomoći u vanrednom stanju? Pored Kovid ekipa, štite li se i ostale ekipe, a i zaposleni u samom objektu na autoputu i ambulantama po gradu?

- Zašto se na zvaničnom sajtu covid19.rs više ne objavljuje broj izlečenih pacijenata. Zato na nekim sajtovima koji prate statistike za ceo svet stoji da Srbija nema ni jednog izlečenog. I inače se o tome kod nas sve manje govori, samo se gura statistika o broju zaraženih i umrlih i predviđaju najcrnji scenariji. Zar nemamo pravo na nadu?

Rubriku "Građani traže da novinari pitaju" UNS je pokrenuo zbog brojnih pitanja koje građani imaju za nadležne i svakodnevnog održavanja konferencija na kojima odgovore daju predstavnici vlasti i medicinske struke.

UNS poziva novinare da traže odgovore i na pitanja građana koje objavljuje na svom sajtu i dostavlja redakcijama.

Komentari (2)

ostavi komentar
pet

10.04.

2020.

Novinar [neregistrovani] u 20:54

Zaboga

Zašto ljudi tako lako poveruju svim glasinama i dezinformacijama , a tako teško prihvataju istinu i činjenice ?Ovoga puta pitanje upućujem i osobi koja se potpisala kao Beba. Da li Vam zvuči moguće, verovatno i izvodljivo to što ste pitali o migrantima? Pri tom moram da naglasim da nam je, svakako, potrebno mnogo više tačnih informacija o svemu , pa i o toj temi...I još nešto. Nisam osoba nimalo bliska bilo kojoj vlasti i veoma sam kritički raspoložena prema postupcima onih koji ovom zemljom vladaju.

Odgovori
sre

08.04.

2020.

Beba [neregistrovani] u 17:20

Migranti

Da li je tacno da je Brnabicka prihvatila milion migranata?Zar se narod nista ne pita?S kojim pravom je to uradila?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi